VRIJEME ZA BLAGDANE

PROGNOZA VREMENA Rijeka se probudila uz kišu, evo do kada bi moglo biti tmurno i hladno

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Blagdanski vikend bit će promjenjiv – kiša i pljuskovi će do kraja dana uglavnom prestati, temperatura će biti niža, a vjetar posvuda pojačan

Vrijeme nam je ovoga tjedna prevladavalo pravo proljetno, uz tople dane i prohladne noći, a dnevna je temperatura bila najniža uz more upravo zbog temperature mora koja se na Kvarneru kreće oko 14°C. Vikend bi trebao započeti nestabilno, no Uskrs kao i uskršnji ponedjeljak izgledni su uz dosta sunca, ali i osjetno nižih temperatura.

U subotu, frontalni sustav donio nam je vlažan i hladan zrak pa će prijepodne u Rijeci i okolici biti većinom oblačno s povremenom kišom ili pljuskovima. Uz jačanje grebena izraženija razlika u tlaku podržavat će jačanje vjetra – na kopnu umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka, na udare i olujna bura.

Od sredine dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima prestanak oborina i smanjenje naoblake. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura uz hladniji sjeverni vjetar većinom od 11 do 14 stupnjeva.

U subotu bi Gorski kotar trebao skupiti najviše oborina, a na Kvarneru će one biti u manjoj količini zbog brzog nailaska bure odmah po prolasku fronte koja će isušiti zrak nad Kvarnerom, a s time i oborine.

Na Jadranu tijekom Uskrsa pretežno sunčano, uz više oblaka još će malo kiše pasti uglavnom u noći na krajnjem jugu. Puhat će jaka, na udare i olujna bura, zatim u ponedjeljak jugo.

U nedjelju na Kvarneru uglavnom pretežno vedro dok u Gorskom kotaru oblačno uz slab povremen snijeg sredinom dana do 700 metara, popodne slijedi postepeno razvedravanje. Bura će dodatno ojačati sredinom dana na olujnu s orkanskim udarima, pa bi problema u prometu diljem obale Kvarnera moglo biti, u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak.

Neradni ponedjeljak također će proći stabilan, do navečer pretežno vedro na čitavom području, a zatim uz postepeni porast naoblake do kraja dana. Bura će se smiriti do sredine dana, a zatim slijedi postepeno okretanje na umjereno jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak.

Zaključak – „produženi” vikend bit će pretežno stabilan, no zbog nailaska hladnog zraka ponovno ćemo se vratiti u kasnu zimu. Od utorka i na Jadranu hladnije, oblačnije i nestabilnije, uz lokalno obilnu kišu te sve jaču buru. Sve bi to dosta izvjesno mogla biti tek uvertira pred nailazak još hladnijeg zraka sredinom narednog tjedna, koji bi mogao vratiti zimu ponegdje i u niža područja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari