PROGRAM PROSLAVE DANA SV. VIDA: Rijeka u nikad bogatijem slavljeničkom ritmu i raspoloženju!

U Rijeci će se od 12. do 15. lipnja održati čitav niz događanja posvećenih Danu grada Rijeke i proslavi blagdana svetoga Vida, zaštitnika grada i Riječke nadbiskupije.

Proslavi će i ove godine svojim bogatim programima doprinijeti brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva, a već tradicionalno, proslavi će se priključiti i dječji vrtići.

Program sv. Vida

Program Dana sv. Vida jučer su u katedrali sv. Vida u Rijeci predstavili preč. Matija Matičić, novi rektor katedrale sv. Vida, Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika i Jurica Goja, izvršni direktor Vidfesta, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Prvi STRiT

Voditeljica Kabineta gradonačelnika Doris Šajn najavu programa započela je s predstavljanjem ovogodišnjih noviteta. Tako će se u ponedjeljak, 13. lipnja, prvi put u Rijeci održati festival uličnih zabavljača STRiT. Zabavljači će svojim programima od 19 do 22 sati na nizu lokacija na Korzu doprinijeti dobroj atmosferi povodom proslave Dana grada Rijeke. Od početka do kraja glavne riječke žile kucavice izmjenjivat će se tako glazbenici, žonglerske i plesne skupine, bubnjari i svi oni koji na gradskom pločniku mogu pokazati što znaju i umiju. Njihovi programe, u trajanju od 20-ak minuta, moći će stoga vidjeti svi šetači Korzom, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

U nedjelju, 12. lipnja, prvi put će se održati i jedna modna revija, pod nazivom „Vremepolov – Rijeka kroz stoljeća“, na kojoj će biti prikazane krinoline i odijela iz riječke povijesti, no i suvremeni modni trendovi.

Od gastro događanja, ove je godine uz Gastrofeštu, za najmlađe sugrađane pripremljen i prvi Festival palačinki. Održavat će se od 13. do 16. lipnja na Gatu Karoline Riječke, uz prigodne predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Izložba fotografija „Rijeka otvorena svima“

Povodom Dana sv. Vida na Korzu će od 7. do 20. lipnja biti otvorena izložba fotografija dvojice priznatih riječkih fotografa, Marka Gracina i Petra Fabijana, pod nazivom „Rijeka otvorena svima“. Riječ je o fotografijama nastalim na pripremi nove fotomonografije grada Rijeke koja će biti predstavljena u Danima sv. Vida.

Na Korzu će i ove godine biti sajamska prigodna prodaja izvornih riječkih suvenira, ali će se prodavati i drugi građanima i turistima zanimljivi sadržaji.

Od tradicionalnih događanja izdvajaju se nastupi Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, kao i Gastrofešta na Korzu koja će se održati na sam blagdan sv. Vida, u srijedu, 15. lipnja. U suradnji s riječkim ugostiteljima podijelit će se oko 2.000 porcija liganja na mornarski i 60-ak metara duga štrudla od trešanja.

Na pozornici na Korzu odvijat će se dječji programi u kojem sudjeluju Studio Maraton i OŠ SE Dolac, Plesni centar Beat i DV Mali princ.

U ponedjeljak, 13. lipnja u 18 sati, u Dvorani kulture hostela Dharma održat će se prijam za djecu s imenom zaštitnika grada Rijeke kojih ove godine ima ukupno 196.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke s dodjelom javnih priznanja Grada Rijeke održat će se 14. lipnja u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Od koncertnog i zabavnog programa ističu se nastupi Vokalnog studija Rijeka i Vokalne skupine Lira, koncert orkestra „Big Band Josip Forembacher“, Vidfest 2016. te koncert klape „Nevera“.

Liturgijski program i duhovna trodnevnica

Duhovni program proslave blagdana sv. Vida predstavio je preč. Matija Matičić koji je sve građane, vjernike i ljude dobre volje pozvao da sudjeluju na proslavi blagdana riječkog sveca zaštitnika.

Prvi dan, u nedjelju 12. lipnja u 17.50 sati, održat će se procesija crkvenih zborova Riječke nadbiskupije od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta do katedrale sv. Vida, i to povodom početka trodnevne duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Vida.

U 18 sati ispred katedrale iznijet će se blagosloviti zastava sv. Vida te održati misno slavlje koje će predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. lvan Devčić te proglašenje trodnevne duhovne pripreme. Na toj misi uz vjernike sudjeluju i zborovi.

U 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku započet će Festival popularne duhovne glazbe – Vidfest.

Drugi dan trodnevnice, u ponedjeljak, 13. lipnja na blagdan sv. Ante, u 7.30 sati počinje cjelodnevno klanjanje u Katedrali pred Presvetim Oltarskim sakramentom, a u 18 sati misno slavlje u katedrali sv. Vida s blagoslovom obitelji koju će predvoditi voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić.

Na Trgu Grivica u 18 sati održat će se i jedna novost koju je pripremila Zajednica mladih Riječke nadbiskupije pod vodstvom vjeroučitelja Borisa i Maje Barbarić. Oni su pripremili „Skazanje o životu sv. Vida“ ispred i u katedrali. Skazanjem će se pokušati približiti građanima život sv. Vida, na malo moderniji način, te žive jaslice.

U 20 sati počinje zajednički koncert Schole Cantorum Rijeka pod ravnanjem zborovođe lngrid Haller, prof. i Petre Kukavice za orguljama, te opernih prvakinja HNK lvana pl. Zajca Olge Šober i Mirene Toić uz orguljsku pratnju maestra Igora Vlajnića.

Zadnji dan trodnevnice, u utorak, 14. lipnja u 18 sati, održat će se svečana Večernja molitva s uvođenjem u službu dvojice novih začasnih kanonika. Predvodit će je riječki nadbiskup mons. dr. lvan Devčić. Nakon toga slijede misno slavlje posebno za duhovna zvanja koje će predvodi rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao ll.” u Rijeci mons. Sanjin Francetić. Nakon toga slijedi obilazak katedrale i njezine vrijedne galerije uz stručno vođenje dr. Branka Metzgera i Marka Medveda u 19.30 što će biti prilika građanima čuti i vidjeti nešto novo.

U srijedu, 15. lipnja, na sam blagdan sv. Vida, u 7 sati počinje sveta misa koju će predvoditi rektor katedrale preč. Matija Matičić, a u 9.30 sati i tradicionalna misa na talijanskom jeziku koju će predvoditi tršćanski biskup u miru mons. Eugenio Ravignani.

U 11 sati počinje sveta misa koju predvodi riječki nadbiskup mons. dr. lvan Devčić i na kojoj će desetorici zaslužnih vjernika biti dodijeljene Medalje sv. Vida.

U 18 sati kreće procesija od katedrale sv. Vida do Trga riječke rezolucije gdje će svečano euharistijsko slavlje predvoditi krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak u zajedništvu s riječkim nadbiskupom lvanom Devčićem i drugim gostima biskupima. U toj procesiji posebno će sudjelovati više od 30 udruga Riječke nadbiskupije koje će iznijeti svoje zastave.

Novost je da će se u proslavu blagdana ove godine uključiti i novi hodočasnici iz susjednih župa, a jedna grupa hodočasnika u Rijeku će doći i s juga Engleske.

Ispovjedi u katedrali sv. Vida u periodu od 12. do 15 lipnja održavat će se tijekom cijelog dana.

Relikvija sv. Vida, koja se može vidjeti samo jednom godišnje, iznosi se 15. lipnja i bit će izložena na glavnome oltaru od 13 do 17 sati.

Više o liturgijskom programu na stranicama katedrale sv Vida.

Otvoreni duh Vidfesta

Izvršni direktor Jurica Goja predstavio je program Vidfesta koji će se održati u HKD-u na Sušaku u nedjelju, 12. lipnja u 20 sati. Istaknuo je da se i ove godine nastojao zadržati otvoreni duh festivala kako bi svi, čak i oni koji nisu vjernici, mogli biti dio Vidfesta.

„Pored nekoliko zborova iz okolnih župa, nastupat će i dječji zborovi, ali i izvođači koji dolaze iz drugih kršćanskih crkvi, primjerice Baptističke i Evangelističke crkve, što festivalu daje jedan ekumenski karakter. Posebna gošća festivala bit će Jelena Radman“, najavio je Goja a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views