Projekt Piratska skrb Rijeke 2020 potiče građane na sudjelovanje u društvenoj promjeni

U Omladinskom kulturnom centru Palach, u srijedu 6. studenog u 19 sati, održat će se treći susret čitalačke grupe u okviru programa Piratska skrb, koji je sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Piratska skrb je istraživački projekt kojim će se, kroz izložbeni program u 2020. godini i niz popratnih razgovora, predstaviti sve prisutniji oblici ispreplitanja „skrbi“ i „piratstva“, čime se na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neki od najvažnijih izazova naše epohe. Projekt se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.

Na trećem susretu čitalačke grupe, čitat će se i raspravljati o tekstu Markusa Krajewskog “The Server: A Media History From the Present to the Baroque” koji se bavi metaforama prisutnima u jeziku tehnologije, kao što je primjerice “server”. Sudionici su pozvani tekst pročitati unaprijed, ali to nije uvjet za sudjelovanje jer će se pojedini važni odlomci zajedno čitati na susretu. 

Tekst se u cijelosti može pročitati na poveznici https://pirate.care/blog/2019/10/23/03-the-server

Voditelji projekta Piratska skrb su Valeria Graziano, Tomislav Medak i Marcell Mars sa Sveučilišta Coventry, koji „piratskom skrbi“ nazivaju sve oblike neposluha i solidarnosti koji sežu od pomoći izbjeglicama i migrantima, zdravlja, reproduktivnih prava, zdravlja trans osoba, samoorganiziranja brige o djeci i starijima, borbi za pravo na stanovanje, borbe protiv policijskog nasilja i rasizma, blokiranja ekološki štetnih projekata, do piratstva u području dostupnosti znanja i kulture.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari