POTPISAN UGOVOR

Projekt (Za)voli kazalište suradnja je PGŽ i HNK Zajc; 470 tisuća kuna za razvoj kazališne publike među mladima

Idi na originalni članak

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca župan Zlatko Komadina i intendant Marin Blažević potpisali su godišnji ugovor o sufinanciranju projekta „(Za)voli kazalište“. Vrijedan 470 tisuća kuna, projekt potiče razvoj kazališne publike među mladima s područja cijele županije.

Oglas

Projekt su zajednički pokrenuli 2012. godine Primorsko-goranska županija i HNK Ivana pl. Zajca kojim PGŽ sufinancira 50% cijene ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač. U okviru projekta, po sezoni se izvede od šest do osam predstava različitih žanrova na čijim izvedbama godišnje prisustvuje više od 4000 učenika.

„Projekt (Za)voli kazalište baza je suradnje PGŽ i HNK, a usmjeren je na subvencioniranje dolazaka gledatelja s područja cijele županije. Sredstva su povećana u odnosu na ranije godine i tim je veće zadovoljstvo potpisati ovaj ugovor“, rekao je intendant Marin Blažević. Zahvalivši se osnivaču Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, publici i medijima na pomoći u radu u teškim uvjetima posljednje dvije godine, dodao je kako je Primorsko-goranska županija, uz Ministarstvo kulture i medija RH i Vladu Talijanske Republike, najznačajniji partner Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Župan Zlatko Komadina kazao je kako je kultura jedan od sektora koji je najviše stradao u ovim COVID vremenima, a zahvaljujući odgovornom planiranju proračuna uspjela se osigurati i veća sredstva za rad kazališta, i to za 200 tisuća kuna.

„U skladu s mogućnostima, PGŽ pomaže mnogim institucijama kojima nismo osnivač. Podržali smo projekt Gradske knjižnice Rijeka „Županijski bibliobus“ sa 400 tisuća kuna, „Kvarnersku filmsku komisiju“ Art kina Rijeka s 80 tisuća kuna, a planirana su i sredstva u iznosu 200 tisuća kuna za opremanje Gradske knjižnice Rijeka u Art kvartu Benčić. No, to i je misija Županije, pomoći kada treba i može, a kazalište je svojim sjajnim predstavama to i zaslužilo“, istaknuo je župan Komadina.

Primorsko-goranska županija niz godina sufinancira rad HNKa Ivana pl. Zajca kroz projekt „(Za)voli kazalište“ te produkciju kazališnih predstava, a u proteklih pet godina ukupno je osigurano 1,6 milijuna kuna. Uz navedeno, dodatno se sufinancira i putem Javnog natječaja za zadovoljenje javnih potreba u području kulture resornog Upravnog odjela, čija je pročelnica Sonja Šišić također nazočila današnjem potpisivanju ugovora

Exit mobile version