NA SJEDNICI

Promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave prioritet Hrvatske zajednice županija u 2023. godini

Župan Zlatko Komadina prisustvovao je 24. sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija u Zagrebu. Na kraju godine, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić predstavio je godišnji pregled aktivnosti, ali i plan rada za 2023. godinu.

„Sve hrvatske županije i Grad Zagreb su članice naše organizacije, što znači da su unutar Zajednice zastupljene sve političke opcije. Ujedinjeni u toj različitosti, djelujemo za boljitak lokalne zajednice i u tome leži naša snaga“, istaknuo je Marušić.

Sukladno zaključcima sa sjednica Izvršnih odbora održanih kroz godinu potaknute su inicijative prema Vladi Republike Hrvatske i ministarstvima vezano uz decentralizaciju državne imovine, reformu zdravstva, utjecaj povećanja cijena energenata za zaduženja i obaveze regionalne samouprave, izmjene Zakona o sprječavanja sukoba interesa, održavanje održivog županijskog linijskog prijevoza i mnoge druge teme.

„Sudjelujemo u izradi zakona, reagiramo kada uočimo da su potrebne zakonske promjene, usko surađujemo s Vladom, prenosimo potrebe „terena“ na nacionalnu razinu. Ovo je „formula“ koju prakticiramo već nekoliko godina i moram istaknuti da je potaknula stvarnu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo“, rekao je Marušić.

Prema programu rada za 2023. godinu, nastavit će se održavati sastanci s Vladom Republike Hrvatske, a radi informiranja tijela središnje vlasti o stajalištima županija organizirat će se tematske rasprave, okrugli stolovi i stručna predavanja o pitanjima koja su značajna za sve županije.

Na međunarodnom planu, kroz izabrane predstavnike iz redova županija, nastavit će se suradnja s Odborom regija, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Vijećem europskih općina i regija (CEMR). U travnju će se obilježiti 20 godina rada Hrvatske zajednice županija, a u rujnu će se održati 9. forum hrvatskih i poljskih regija na kojem će biti otvorene važne teme za razvoj županija i poljskih vojvodstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari