PROŠEĆIMO RIJEKOM! Tri besplatna obilaska u sklopu programa Upoznajmo svoj grad

Foto: Riječanin

U sklopu Dana Svetog Vida možete uz stručno vodstvo besplatno obići HNK Ivana pl. Zajca, Mrtvi kanal i izvorište Zvir

U sklopu Dana Svetog Vida, CTK tim je za ovaj mjesec u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu, Gradom Rijekom, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana plemenitog Zajca i KD Vodovod i kanalizacija organizirao čak tri šetnje našim gradom.

U ponedjeljak, 11. lipnja, možete se priključiti obilasku Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajc. Obilazak počinje u 12.30 sati a traje do 14.30 sati. Okupljanje građana počinje u 12.15 ispred kazališta.

Posjet Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajc vodit će Tamara Šanko Ajdini koja će okupljenima pokazati sve tajne i čari kazališta. Od 1946. godine pa sve do danas, svojom kvalitetom izvedbi riječki je HNK uspio postaviti visoke kazališne i umjetničke kriterije i izboriti se za zasluženo mjesto jednog od kvalitetom vodećih kazališta u Hrvatskoj. Njegov se repertoar odlikuje danas već pomno promišljenom prepoznatljivošću u kojem se uvijek izvodi svježe čitana dramska, operna i baletna klasika ili djela hrvatske dramske i operne baštine, a proizvode se nacionalna djela, posebice suvremena.

Foto: Andrea Gržičić

Osim kazališta, CTK Rijeka u sklopu svog volonterskog programa a u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, organizira obilazak Mrtvog kanala. Obilazak će voditi Ivana Golob i Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci u utorak, 12. lipnja. Okupljanje je zakazano za 10 sati na Kontu.

Obilazak Mrtvoga kanala, kao ishodišta riječke luke obuhvatiti će priču o nastajanju grada uz Rječinu i uz more, podno Trsatskog brijega: život uz Mrtvi kanal kao luku, gradnju umjetnog korita Rječine, novu modernu luku ispred grada, granicu na Rječini te dva grada, Rijeku i Sušak.

Foto: Tamara Šoić

Posljednja ali ne i manje važna šetnja je odlazak na izvorište Zvir pod stručnim vodstvom gospodina Vlatka Kajapija iz KDVIK RIJEKA koja će se održati u srijedu, 13. lipnja.

Zvir je najizdašnije izvorište na području Rijeke i njegovom se vodom opskrbljuje riječki prsten od desne obale Rječine sve do Opatije, uz mogućnost opskrbe cijelog vodoopskrbnog područja Rijeke.

Nakon obilaska Zvira, proći ćemo Vodovodnom ulicom te će Ivana i Kristina iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci reći nekoliko zanimljivosti o istoj. Vodovodna ulica jedna je od industrijski najzanimljivijih ulica grada. Teško je nabrojati koliko je različitih proizvodnji godinama radilo duž ulicu: klaonica, tvornica parketa, ljevaonice željeza, tvornica tjestenine samo su dio postrojenja koja su radila u sada zatvorenim tvornicama.

Uz Ružićevu ulicu te Harteru čini istočnu industrijsku zonu grada iz koje su se, modernim cestama, željeznicom i pomorskim putem izvozili razni proizvodi. Priču o tvornicama prati i priča o radničkim stanovima kao i o prostorima za slobodno vrijeme radnika koje su tadašnje tvornice gradile za svoje radnike. Mjesto sastanka za posljednju šetnju je parkiralište ispred Plodina u Ružićevoj ulici, a vrijeme je 9.30.

Za sudjelovanje u obilasku nije potrebna prethodna najava, a sve dodatne informacije možete potražiti na internetskoj stranici CTK Rijeka.

Dan Svetog Vida, zaštitnika Grada Rijeka, obilježava se 15. lipnja, a u Rijeci će se od 12. do 15. lipnja održati i čitav niz događanja u njegovu čast. Svojim aktivnostima proslavi Dana grada Rijeke doprinijet će i ove godine, brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva. Glavni program obogaćen je i brojnim popratnim događajima, koji počinju već 2. lipnja, a odvijat će se sve do 17. lipnja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views