PROUČITE BOGATU POVIJEST

Prošećite Svetištem Majke Božje Trsatske virtualnom interaktivnom šetnjom

U Svetištu na Trsatu predstavljen je virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske – zajednički projekt realiziran suradnjom Svetišta Majke Božje Trsatske i Turističke zajednice grada Rijeke te tehničkog realizatora tvrtke CogitoLab j.d.o.o. 

O značaju novog virtualnog vodiča Svetišta Majke Božje Trsatske govorili su obratili fra Krunoslav Kocijan gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske, Ines Boban Štiglić i z Turističke zajednice grada Rijeke i Vojko Obersnel gradonačelnik Grada Rijeke, dok je virtualni vodič u svojoj primjeni predstavio Krešimir Prevender direktor CogitoLab j.d.o.o.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, za sada je dostupan na stranici https://heritagecroatia.com/, Riječ je o turističkoj virtualnoj interaktivnoj šetnji i mogućnosti razgleda Svetišta Majke Božje Trsatske u panorami od 360°.
Vodič se sastoji od 50 panorama s interaktivnim sadržajem na ključnim točkama.

Kako je na predstavljanju rečeno, ovaj virtualni turistički vodič otvara mogućnost razgledavanja Svetišta interaktivno, što na određeni način odgovara ovom putovanjima nesklonom vremenu u kojem živimo ali i navikama posjetitelja koji sve češće, prije samog dolaska u određenu destinaciju, istu vole vidjeti interaktivno.

Svetište na Trsatu dio je imidža grada Rijeke koji ima izuzetno važnu duhovnu ali i svjetovnu ulogu, s obzirom na zanimljive i vrijedne aktivnosti koje Svetište provodi. Virtualni vodič doprinijet će promidžbi i prezentaciji sakralne baštine Rijeke. Vodič je i dodatni motiv dolaska u Rijeku koja je bogata ponudom i pored Svetišta nudi brojne znamenitosti, tradicije i priče za otkrivanje, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, najstarijeg Marijanskog svetišta Hrvatske, također je prilika svim posjetiteljima da prouče njezinu bogatu povijest koja upravo ovih dana i to 10. svibnja obilježava 730-tu obljetnicu od čudesnog prijenosa Nazaretske kućice na Trsat (10.5.1291.).

Interaktivne virtualne šetnje hrvatskim svetištima već su dostupne i mogu se pronaći na portalu heritagecroatia.com. ‘Prošetati’ se tako može Svetištem čudotvorne Gospe Sinjske i Svetištem Majke Božje Bistričke. Najnovija virtualna tura koja se može pogledati je u Svetištu Majke Božje Trsatske. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Svetištem na Trsatu mapirana su sva bogatstva koje svetište pruža. Tako se na turi može vidjeti Čudotvorna ikona Majke Božje Trsatske, priča o Nazaretskoj kućici koja se na ovom mjestu zadržala tri godine, crkva sa svim njezinim oltarima, kipovima i freskama.

Tu je i prostor ispred crkve na kojem se nalazi kip sv. Pape Ivana Pavla II koji je posjetio ovo svetište, kip sv. Majke Terezije koja je također ovdje bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tu su i postaje križnog puta, stube Kapetana Petra Kružića koje su poveznica centra grada Rijeke i svetišta, pastoralni centar, kip sv. Franje, klaustar crkve i kapelice.
Na katu samostana za ovu je turu snimljena i riznica u kojoj se čuvaju najdragocjeniji darovi kao što je molitvenik Katarine Frankopan, te zavjetni darovi Habsburgovaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views