ONLINE OBILJEŽAVANJE BLAGDANA

Proslava pravoslavnog Badnjaka i Božića uz bogat kulturni program ove godine – online

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Imat ćete prilike pogledati bogat kulturni program putem Facebook stranice SKD Prosvjeta Rijeka

Obilježavanje Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru na Koblerovom trgu u Rijeci, tradicija je koja je napunila jedno destljeće postojanja. Ove, 2021. godine, bila bi to jedanaesta godina otkako se vjernici pravoslavne vjeroispovijesti okupljaju na Kobleru, uz pjesmu i igru, posnu hranu, a uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića.

Ove godine, zbog i dalje nepovoljnih epidemioloških uvjeta, organiziranog obilježavanja Badnjeg dana na Koblerovom trgu neće biti, ali ćete zato imati prilike pogledati bogat kulturni program putem Facebook stranice SKD Prosvjeta Rijeka.

U suradnji s kulturnim ustanovama Republike Srbije, kazalištima, orkestrima, nacionalnom televizijom te samostalnim umjetnicima, ove će godine riječki pododbor SKD Prosvjeta putem svoje Facebook stranice emitirati informativne emisije o Božićnim običajima u Srba, dječje predstave, koncerte klasične glazbe, baletne performanse te filmove.

Oni najmlađi tako će imati prilike pogledati predstave za djecu poput „Pepeljuge“ sa repertoara Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda, kao i nagrađivanog „Carevog zatočnika“ sa repertoara beogradskog Pozorišta Boško Buha. Ljubitelji klasične glazbe moći će uživati u vrhunskim interpretacijama Komornog orkestra Muzikon, dok će za ljubitelje baleta biti prikazane dva baletna performansa u izvođenju primabalerine Jelene Lečić.

O bogatstvu tradicije i pravoslavnim običajima uoči i na dan Božića saznat ćete kroz odabrane emisije serijala „Srpski istočnici“ kojom se prikazuje veliko bogatstvo srpskih narodnih običaja, tradicionalne kulture, izvornog narodnog pjevanja i pripovjedanija.

Pratite li Facebook stranicu riječke Prosvjete 6. i 7. siječnja, pogledat ćete i film u produkciji Radio televizije Srbije „Uoči Božića“ u režiji Milivoja Miška Milojevića, po scenariju Mirjane Lazić, koji je nastao po motivima priča Branislava Nušića „Gospođa Milhbrot“ i „Općinsko dijete“.

Svi sadržaji biti će dostupni za gledanje na Facebook stranici SKD „Prosvjeta“ Rijeka 24 sata od trenutka emitiranja, a točnu satnicu programa pronađite u privitku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari