OBEĆANJA, OBEĆANJA...

Prošle su točno 3 godine od katastrofalnog požara u bolnici Lopača; Što je ostalo od obećanja Vlade RH o financijskoj pomoći?

Arhiva: Pixsell/Vlada RH

Prošle su točno tri godine od jedne od najtežih vatrogasnih intervencija u 2018. godini

Vatrogasci sa šireg riječkog područja su sudjelovali u gašenju katastrofalnog požara i evakuaciji pacijenata iz Psihijatrijske bolnice Lopača kod Rijeke. Pored njih, posebno veliku požrtvovnost pokazali su svi zaposlenici bolnice Lopača ulazeći u zadimljeni prostor bolnice i spašavajući pacijente. Nažalost, za jednog nije bilo spasa.

Uslijedili su tjedni velikih obećanja. Gotovo svi političari posjetili su zgarište i obećali financijsku pomoć kako bi bolnica čim prije mogla ponovno primiti pacijente koji su tih dana prebacivani na druge lokacije.

Danas, tri godine nakon tog tužnog događaja, mogli bi podvući crtu i vidjeti koliko je koja institucija uistinu pomogla u obnovi zgarišta i poslovanju bolnice.

Psihijatrijska bolnica Lopača nakon požara. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Sanacija je koštala gotovo 4 i pol milijuna kuna. Grad Rijeka pokrio je gotovo milijun i pol kuna. Županija je sudjelovala s nemalih 500.000 kuna, a Hrvatska Vlada s mizernih 150.000 kuna. Preostali iznos pokrilo je osiguravajuće društvo Croatia osiguranje.

Bolnica je obnovljena, ali je najveći teret ponovno podnijela lokalna samouprava, dok je iz Vlade – unatoč velikim riječima – stigla pa gotovo zanemariva pomoć, ako gledamo ukupan iznos potreban za obnovu Psihijatrijske bolnice.

Podsjetimo se što su nedugo nakon katastrofe izjavili premijer Andrej Plenković i tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Tek danas sam upoznat s problemom klizišta ispred bolnice, pa je dostupnost bolnice nešto teža, no vatrogasci su ovdje bili u roku od 20-ak minuta, što je maksimalno brzo. Da je ta cesta prohodna, možda bi bilo i brže. U ime Vlade i svih nas još im jednom zahvaljujem, kao i svim djelatnicima psihijatrijske bolnice”, kazao je tada predsjednik Vlade RH Plenković.

U pratnji premijera, bolnicu su obišli ondašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić i državni tajnik Željko Plazonić.

Ministar Kujundžić rekao je da je od prvoga trenutka preko Zavoda za hitnu medicinu imao informaciju što se događa – o smrtno stradaloj osobi, ozlijeđenima i transportu prema riječkoj bolnici. Odmah je o tome obavijestio premijera i kontaktirao bolnice u Rijeci, Karlovcu i Gospiću da, bude li trebalo, prihvate pacijente.

“Žao mi je što se to događa, ali bolničke zgrade su dotrajale i to su nažalost nesreće koje se događaju. Pričekat ćemo procjenu osiguranja, a onda ćemo napraviti sve kako bismo pomogli i zbrinut ćemo pacijente,“ rekao je tada ministar Kujundžić.

Nekako istovremeno, za poticaj zdravstvu na suzbijanju epidemije virusa Covid-19 u BiH Hrvatska je u svom državnom proračunu osigurala nemalu financijsku pomoć u ukupnom iznosu od – 43 milijuna kuna.

Za komentar ovoga očitog nesrazmjera u iznosu pomoći za ugrožene zdravstvene ustanove upitali smo aktualnog ministra zdravstva Vilija Beroša. Čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari