EVO DETALJA

U Viškovu u nedjelju Majevica ‘za prste polizat’! ‘Fešta od mladega leta’ nudi fine zalogaje, ‘samanj’, igre za male i velike…

Ove nedjelje će se održati manifestacija Majevica – fešta od mladega leta s početkom u 14.00 sati.

Štorija od kraja i običaji

Prve nedjelje u mjesecu svibnju tradicionalno se održavao posljednji proljetni ples prije odlaska na radove i Bele nedeje. Noć prije plesa mladići su kuće djevojaka koje su im se sviđale ukrašavali cvijećem – majevicom. Događalo se i da su djevojkama koje im se nisu sviđale ostavljali broskvu. Ona je za djevojke značila sramotu pa su ustajale ranom zorom kako bi ju, u slučaju da su je dobile, uklonile.

U spomen tom običaju održava se Majevica – fešta od mladega leta, manifestacija posvećena predstavljanju autohtone kuhinje, načina života, alata, igri i običaja.

Doživite pravu feštu po starinski u nedjelju 7. svibnja na parkiralištu Milihovo s početkom u 14 sati. Očekuje Vas bogata gastronomska ponuda, sajam eko proizvoda i suvenira uz posebne goste, starinske igre i brojne aktivnosti.

No, prije svega, pozivamo vas na mladoletnju šetnju na Lončevu grižu.

Šetnja kreće u 10 sati s parkirališta Milihovo uz pratnju vodiča Planinarskog društva Viškovo. Upoznajte naš zavičaj kroz ugodnu šetnju stazom Lončeva griža, saznajte ponešto o klesarima i kavadorima, doživite izložbu na otvorenom i otkrijte nezaboravan pogled na Kvarner s istoimenog vidikovca.

Zatim se pridružite na Milihovu i doživite pravu štoriju od hrane i običaji.

Fini obed za malo soldi

Uz vesele koračnice Limene glazbe Marinići i nastup mažoretkinja otvoriti će se program manifestacije čija je okosnica upravo tradicija i običaji Halubja.

Stoga, krenite u istraživanje nekadašnjeg načina života uz bogatu ponudu tradicionalnih jela. Okusite djelić Halubja kroz četiri jela iz zavičajne kuharice Bokunić užanci: gulaš s palentun kompiricom, njoki sa šparugami i bljušćon, maneštra z domaćun kumbasicun i slatki njoki.

Interpretirati će se autohtona jela pripremljena s tradicionalnim namirnicama, a pripremiti će ih profesionalni kuhar Kristian Kozmić uz pomoć Dalibora ‘Hoky’ Horvata, na vama je samo kušati i uživati u okusima domaće kuhinje.

A ako se pitate ima li nečega slatkoga, odgovor je: naravno da ima!

Nakon dobrog obroka zasladite se ukusnim tradicionalnim slasticama koje će pripremiti Halubajske mažoretkinje.

Mlade generacije Dječjeg vrtića Viškovo i Osnovne škole „Sveti Matej“ kroz recitacije će pokazati kako i oni govore po domaći, njeguju čakavsko narječje i izričaj. Članice Delavske katedre Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ prezentirati će svoje vještine šilice.

Samanj domaćeh proizvodi i suveniri

Mali predah od dobre hrane potražite među izlagačima eko proizvoda, suvenira i rukotvorina.

Pažnju će Vam sigurno privući raznolika ponuda domaćih ekoloških mliječnih i mesnih proizvoda, meda i pčelinjih proizvoda, maslinovog ulja, domaćeg vina, lavandinih proizvoda, ručno rađenih fritula, domaćih keksi i voćnih likera.

Ručno rađeni predmeti za uporabu, unikatan nakit, suveniri i rukotvorine od recikliranih materijala možda upravo postanu poklon za vas ili vaše bližnje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na ovogodišnji sajam stižu i i posebni gosti iz Hlebina te Ilirske Bistrice. Predstavit će se Udruga Stari zanati iz Hlebina, a zahvaljujući domaćicama-članicama udruge prezentirat će se bregofska pita: specijalitet koprivničkog kraja i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske.

Domača marenda iz Ilirske Bistrice, Slovenija predstavit će se mnoštvom lokalnih proizvoda Brkina i Zelenog krasa poput sireva, suhomesnatih proizvoda, čajeva, meda, domaćeg craft piva, a kao posebna atrakcija izdvaja se pečeni pršut.

Starinske igri za decu i veleh

Zabavu za najmlađe ponuditi će starinske igre poput skakanja u vrećama, potezanja konopa, bacanja potkova, ali i vožnja u starinskom vrtuljku i kočiji te zanimljive vatrogasne igre i poligon DVD-a Halubjan.

Oni malo stariji sreću će okušati u boćanju i tomboli. Na starinskom kantuniću stvorite i ponesite uspomenu na Majevicu, a cjelokupan dojam zaokružit će ugodna glazbena atmosfera grupe Point.

Stoga rezervirajte nadolazeću nedjelju za druženje i zabavu po starinski, vidimo se na Milihovu. Dobrodošli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari