PRVI GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ U NOVOM MANDATU: Po modelu POS-a do 2020. planirana je gradnja 280 stanova

Projekt POS stanova - Martinkovac

Danas je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel održao prvi kolegij novog mandata na kojem je predstavio svoga novog zamjenika Nikolu Ivaniša

U uvodnom dijelu kolegija, nakon što je predstavio svog novog zamjenika Nikolu Ivaniša, gradonačelnik je kazao kako je u proteklom razdoblju, od raspisivanja lokalnih izbora do završetka izbornog ciklusa, donio niz zaključaka neophodnih za normalno funkcioniranje Grada i gradskih službi koji su objavljivani na web stranicama Grada Rijeke.

Novi stanovi na Martinkovcu i Hostovu bregu

Obrazlažući prijedlog Programa društveno poticane stanogradnje na području Grada Rijeke za razdoblje 2017. – 2020. godina pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina kazala je kako se Grad Rijeka još 2001. godine aktivno uključio u izgradnju stanova po tom modelu te je 2002. godine izgrađeno 93 stana na Škurinjama, a 2004. godine 114 stanova na Srdočima, u što je za zemljište, infrastrukturu, priključke i komunalni doprinos uloženo 26 milijuna kuna.

Izmjene Zakona o društvenoj poticanoj stanogradnji omogućile su da Grad Rijeka 2006. godine osnuje Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) koja je od svog osnutka izgradila još 379 stanova, među kojima su u prve izgrađene stanove na Rujevici (I faza), koje je Grad otkupio, uselili građani s gradske Liste prioriteta za dodjelu stanova u najam.

U sljedećim projektima: Rujevica (II faza), Donja Drenova i Hostov Breg izgrađeno je dodatnih 255 stanova.

POS stanovi na Drenovi

Ukupna vrijednost projekata po modelu POS-a ostvarenih putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke iznosi 222 milijuna kuna.

– U razdoblju 2017. – 2020. planirana je gradnja oko 280 stanova na tri lokacije, Martinkovac I. faza, do 90 stanova u dvije ili tri zgrade, Martinkovac II. Faza (Srdoči, Kamionski terminal), do 96 stanova u tri zgrade, Hostov breg II. faza, do 96 stanova u jednoj zgradi. Vrijednost planiranih projekata procjenjuje se na nešto više od 163 milijuna kuna, od čega se nešto manje od 30 milijuna financira predviđa povlačenjem državnih poticajnih sredstava. Ulaganja Grada Rijeke kojima se financira zemljište i priključenje na komunalnu infrastrukturu procjenjuju se na nešto više od 31 milijun kuna. – kazala je Šulina.

Prva useljenja u nove stanove u rujnu 2019. godine

Pritom je dodala da je, s obzirom na stupanj pripremljenosti projekata i mogućnosti realizacije, početak gradnje i prodaje stanova na lokaciji Martinkovac II. faza planiran za travanj 2018., a useljenje za rujan 2019., početak gradnje i prodaje stanova za lokaciju Martinkovac I. faza planiran je za srpanj 2018., a useljenje za prosinac 2019., dok će lokacija Hostov breg II. faza biti spremna za početak gradnje i prodaju stanova u siječnju 2019., a useljenje je planirano u srpnju 2020. godine.

Opravdanost nastavka realizacije programa društveno poticane stanogradnje razvidna je iz činjenice da je u ovom trenutku, od ukupno 841 podnositelja zahtjeva za kupnju stana iz Programa POS-a s obje liste, 101 kupac realizirao kupnju stana, 33 su brisana s liste, a preostalo je još 707 potencijalnih kupaca za stanove u budućim objektima.

Prihvaćajući Program POS-a i produženje roka valjanosti liste reda prvenstva za kupnju stana po tom modelu gradonačelnik je istaknuo kako će ovaj plan omogućiti da još 300-njak obitelji riješi stambeno pitanje te najavio da se pored Programa POS-a planira gradnja 200 stanova za najam.

– Ni s ostvarenjem ovog plana gradnje po modelu POS-a nećemo uspjeti zadovoljiti potrebe svih s liste, stoga je potrebno da nadležni gradski odjeli iznađu nove lokacije za gradnju stanova po modelu POS-a – zaključak je gradonačelnika Obersnela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari