PRIPREMLJEN RAZNOLIK PROGRAM

Prvi hrvatski Festival menstruacije potkraj travnja u Rijeci

Namjera mu je započinjanje javnog razgovora o menstruaciji u našem društvu i njena destigmatizacija, pogotovo kod djevojčica koje tek počinju menstruirati te njihovih roditelja koji vode, ili će voditi, prve razgovore o menstruaciji i žele graditi zdrav odnos svoje djece prema vlastitom tijelu.

Festivalom se također želi upozoriti na temu menstrualnog siromaštva te osnažiti žene i osobe koje menstruiraju, kroz brojne kreativne aktivnosti, razgovore i radionice fokusirane na naše cikluse. Festival je aktivnost koja se nastavlja na (prvo hrvatsko) istraživanje udruge PaRiter o menstrualnom siromaštvu iz 2020. godine, koje je pored ostalog dovelo i do smanjenja poreza na menstrualne potrepštine.

Program na više gradskih lokacija

Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji i pridonijelo se njenoj detabuizaciji, tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz predstavljanje društvenog utjecaja navedenog istraživanja, geštalt psihološku radionicu o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati ali i radionicu detabuizacije za same djevojčice, radionicu izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovore o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i druge programe.

Glavne su lokacije festivala Medicinski fakultet u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća tprostori PaRitera.

Petak za početak

Festival počinje u petak, 21. travnja u 11 sati predstavljanjem i razgovorom o odjecima PaRiterovog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Govorit će se o stanju po pitanju smanjenja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj dvije godine nakon PaRiterovog istraživanja, predstavit će društveni utjecaj istraživanja, promjene koje su nastale udruženim angažmanom brojnih dionika na različitim razinama te vizija daljnjeg djelovanja za dokidanje menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme. Govornice na panel raspravi su Marinella MatejčićSabina Glasovac i Snježana Klarić uz moderaturu Marije Trcol.

U 17 sati istog dana na Korzu će i simbolički otpočeti festival. Na štandu festivala moći će se dobiti informacije o svim programima, kušati aktivistički menstrualni keksići, podijeliti želje za naredna izdanja festivala ili iskustva o prvoj menstruaciji te čuti satirični tekst Glorie Steinem “Kad bi muškarci imali menstruaciju” iz 1978. godine koji kroz humor propituje seksističke društvene konstrukcije dominantnih zapadnjačkih stavova prema menstruaciji. U petak u 18:30 sati u prostorima Udruge PaRiter (B. Polića 2) počinje Geštalt psihološka radionica o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa nazvana “Mudrost ženskog tijela”, na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi menstrualnog ciklusa i ženske seksualnosti kroz povezivanje s vlastitim tijelom i emocionalnim procesima.

Prvi dan festivala, završit će partijem u Klubu Manual, na kojem će od 22 sata glazbu puštati Dj-ica Kasja. Ovaj se događaj izvodi u suradnji s festivalom Impulse, a donosi glazbeni opus DJ-ice koja je svoje setove gradila s fokusom na queerness u plesnoj glazbi. Setovi su joj neobični, prošarani različitim intenzitetima i razigranim tempom kojima slojevito gradi raspoloženja.

Subota za radionice, film i okrugli stol

U subotu, 22. travnja, program se nastavlja u 11 sati u Galeriji SKC radionicom izrade kolaborativnog fanzina. Voditelji radionice, Natalija Stefanović i Bruno Butorac, polaznike_ce će provesti od inspiracije za odabir teme fanzine do njegove realizacije, kroz pisanje blackout poezije, manifesta i proklamacija o položaju žene u patrijarhatu, kroz kolažiranje vizuala te izradu samog fanzina.

U subotu u 15 sati u prostorima PaRitera počinje radionica za srednjoškolke_ce pod nazivom “Menstrualna pravda”. Riječ je o interaktivnoj radionici osmišljenoj specifično za srednjoškolski uzrast, na engleskom jeziku i pod vodstvom makedonske inicijative PERIOD Skopje. Polaznici_e će se upoznati s fazama menstrualnog ciklusa, razlikovanjem pojmova menstruacije i menstrualnog ciklusa, s prednostima i manama različitih menstrualnih proizvoda, s konceptom menstrualnog zdravlja te s konceptima menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme.

U 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) bit će održan okrugli stol pod nazivom “Menstruacija: arhetip, tabu, estetika”. Kroz dva znanstvena rada, ujedno i rijetke radove na temu menstruacije u Hrvatskoj, te kroz razgovor s njihovim autoricama, okrugli stol naznačit će elemente menstrualnog diskursa. Sudjeluju sociologinja Nina Perčić te diplomirana modna dizajnerica Ines Bašić uz moderaturu Jelene Androić.

U subotu u 20 sati, također u MMSU-u, bit će prikazan dokumentarni film “Pandora’s Box: Lifting the Lid on Menstruation” redateljice Rebecce Snow (Kanada, 2019, 75’) koji razotkriva globalni problem menstrualne nejednakosti i siromaštva te sve nas poziva na konstantno obrazovanje, i sebe i drugih, zagovaranje jednakosti i smanjenje kulturnih predrasuda.

Nedjelja za radionicu, predavanje i koktel

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 22. travnja, u 17 će sati u Dječjoj kući započeti radionica šivanja za djevojčice pod nazivom “Kapljica”. Voditeljica radionice Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, polaznice u dobi od 9 do 13 godina provest će kroz izradu jastučića-lutke u obliku kapljice, koji će se moći ponijeti kući. U isto vrijeme, također u Dječjoj kući, predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje te individualno savjetovanje na temu prve mjesečnice održat će psihologinja Tea Vehovec.

U nedjelju od 17 sati u Galeriji SKC predavanje o važnosti klitorisa održat će Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba. Kao što će se čuti na predavanju, povijest bavljenja klitorisom obilježena je cenzurom i dezinformacijama, pa je tek početkom ovog stoljeća postignut napredak u priznavanju cjelokupne anatomije klitorisa, što znači da klitoralno opismenjavanje tek posljednjih desetljeća ulazi u medije i mainstream.

Festival menstruacije bit će zatvoren u nedjelju od 19 sati u dvorištu Galerije SKC uz pozdrave ovom izdanju, planiranje za buduće i druženjem uz koktel Bloody Mary.

Za sve radionice potrebne su prijave, na udruga@pariter.hr, do 19. travnja.

Ulaz na sve programe je slobodan, osim u Klub Manual.

Više o programima na: https://pariter.hr/festival-menstruacije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari