PRVI RIJEČKI ELEKTRO AUTOMOBIL: S punjenjem može odvoziti 100 km a najbolji je u gradskoj vožnji

Na Korzu je danas održana prezentacija elektro automobila koji je proizveden u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin

Kako je naglasio direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov, projekt elektro automobila u potpunosti je organizirala i izvela Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. čiji je osnivač Grad Rijeka. Riječ je o pretvorbi standardnog vozila u električno. Sve ugrađene komponente osim elektro motora, projektirane su i proizvedene u proizvodnom inkubatoru Riječke razvojne agencije Porin.

Priliku da se provoza Korzom u automobilu koji jedva da proizvodi zvuk i ne zagađuje okoliš, iskoristio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Tijekom izrade elektro automobila, osnovano je novo trgovačko društvo TORP s trenutno 2 zaposlena. Kako je medijima i znatiželjnim građanima pojasnio jedan od osnivača tvrtke, mladi Teo Žikić koji je iskustvo stekao radeći dvije godine u tvrtki RIMAC, na ovom projektu radilo se oko godinu dana. Vozilo nakon punjenja može preći oko 100 km i izuzeztno je pogodno za gradsku vožnju. Žikić, kojemu je prvotni cilj bio napraviti električni bicikl, kazao je kako ovakvi automobili imaju budućnost u voznom parku komunalnih društava i privatnih lica koji brinu za ekologiju.

Održavanje automobila je prilično jednostavno, a za ovaj prototip iskorišteno je vozilo ŠKODA. Praktički, pretvorba se može napraviti sa svakim vozilom koje se kupi od proizvođača bez ugrađenog motora. Sama preinaka traje oko mjesec dana. Kada je riječ o preinaci jednog automobila, troškovi preinake kreću se oko 12.000 eura i isplati se već nakon 5-6 godina, no kada bi se radilo o seriji preinaka, cijena preinake bila bi znatno niža.

Za preinaku automobila u prvi riječki elektro automobil u potpunosti je korištena oprema i prostor RRA Porin.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je opredjeljenje RRA Porin da koristi nove tehnologije i potiče proizvodnju vozila koja koriste alternativne izvore energije, pravi put, u skladu s opredjeljenjem Grada Rijeke za korištenjem novih tehnologija i smanjenjem emisije štetnih plinova.

Riječka komunalna poduzeća već koriste električna vozila i bicikle, u gradu postoji 10 punionica za električne automobile, pa interes, kao i potreba za električnim vozilima u svakom slučaju postoji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari