PRESTIŽNI ČASOPIS: Riječki znanstvenici sudionici važnog istraživanja hipotetskih čestica – aksiona

Iz Rijeke su u istraživanju sudjelovali doc. dr. sc. Marin Karuza i Nenad Kralj čija je sadašnja adresa Sveučilište u Camerinu

Početkom svibnja u prestižnom časopisu Nature Physics objavljen je rad ekipe znanstvenika – kolaboracije CAST (CERN Solar Axion Telescope) – pod nazivom “New CAST limit on the axion–photon interaction” (OVDJE). Istraživanju su značajno doprinijeli i znanstvenici iz Hrvatske, s Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Rijeci.

U radu se opisuju rezultati dobiveni na istraživanju kojim se traži potvrda postojanja hipotetskih čestica, aksiona, koje bi riješile neke od otvorenih problema u fizici. Njihovo postojanje ponudilo bi odgovor na pitanje zašto je Svemir sastavljen od materije a ne od antimaterije, te od čega se sastoji tamna tvar u Svemiru.

Postavljene su nove granice na svojstva čestica, odnosno kolaboracija je smanjila raspon masa koje čestica može posjedovati i odredila najmanju vjerojatnost međudjelovanja sa fotonima, što su rezultati koje će još neko vrijeme biti nemoguće poboljšati.

Časopis Nature Physics je jedan od časopisa izdavača Nature. Časopisi iz obitelji Nature pokrivaju sva područja znanosti, od biotehnologije do fotonike i objave u njima važe za najveća postignuća koja u smislu objavljivanja rezultata jedan znanstvenik može imati.

Objavljeni rad je 171. rad napisan u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja a objavljen u izdanjima izdavača Nature u istoimenoj obitelji časopisa.

Od toga broja 14 radova objavljeno je u dvadeset i šest godina sa afilijacijom Sveučilišta u Rijeci, od kojih je ovaj upravo objavljeni ukupno treći s područja fizike, a drugi na Odjelu za fiziku.

Iz Rijeke su u istraživanju sudjelovali doc. dr. sc. Marin Karuza i Nenad Kralj čija je sadašnja adresa Sveučilište u Camerinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari