EVO U KOJIM

Prvi u Hrvatskoj: Rijeka uvodi Zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovne škole!

U šest riječkih osnovnih škola započinje eksperimentalna provedba Zdravstvenog odgoja i obrazovanja, s ciljem razvoja zdravstvene pismenosti djece i mladih kroz cjelovit pristup učenju o svim aspektima zdravlja.

Grad Rijeka prva je jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja od ove godine uvodi program Zdravstvenog odgoja i obrazovanja (ZOO) u svoje osnovne škole, a po uzoru na vrlo uspješan i višestruko nagrađivan projekt Građanski odgoj i obrazovanje.

Za jednogodišnju, pilot-fazu provedbe projekta odabrane su osnovne škole Centar, Dolac, Ivan Zajc, Kantrida, Podmurvice i Vežica, a nakon evaluacije pilot-faze uslijedit će provedba u svim riječkim osnovnim školama, počevši od školske godine 2025./2026.

Program je namijenjen provedbi u formi izvannastavne aktivnosti u višim razredima osnovnih škola u fondu od 70 sati godišnje. Provodit će se kroz dva odvojena obrazovna ciklusa od kojih prvi uključuje učenike 5. i 6. razreda, a drugi učenike 7. i 8. razreda.

Na temelju dobivenih informacija i dostupnih rezultata te preporuka struke, izrađeni su kurikulum za provoditelje i priručnici za učenike, na hrvatskom i talijanskom jeziku. Također, ove je godine, a prije same implementacije, za 18 budućih provoditelja iz šest riječkih škola koje će se uključiti u eksperimentalnu fazu provedbe organizirana opsežna modularna edukacija.

Učenje i poučavanje unutar ove izvannastavne aktivnosti organizirano je kroz četiri tematska područja – Zdravi stilovi života, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost, Mentalno zdravlje, Prevencija ovisnosti i rizičnih ponašanja, Spolno i reproduktivno zdravlje te rodna ravnopravnost.

Odlukom gradonačelnika Marka Filipovića na 94. gradonačelnikovom kolegiju za eksperimentalnu provedbu Zdravstvenog odgoja i obrazovanja izdvojit će se 17.000,00 eura, sukladno iskazu škola o broju ostvarenih sati.

Besplatna edukacija iz digitalno-informatičkih kompetencija i STEM područja za osnovnoškolce i vrtićarce

U ovoj školskoj godini Grad Rijeka će u suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka provesti besplatne edukativne aktivnosti iz digitalno-informatičkih kompetencija te područja STEM-a u nižim razredima osnovne škole i riječkim vrtićima. Sredstva za provedbu edukativnih aktivnosti u visini od 27.700,00 eura osigurana su putem javnog poziva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Grad Rijeka će i u školskoj godini 2024./2025. poduprijeti provedbu programa “Zajedno više možemo” Policijske uprave primorsko-goranske, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 2.235,00 eura. Radi se o programu primarne prevencije zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a namijenjen je učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Tijekom protekle školske godine programom je bilo obuhvaćeno 702 učenika 4. razreda, 807 učenika 5. razreda, 732 učenika 6. razreda, u 20 osnovnih škola na području grada Rijeke (uključujući i Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka).

Također, Grad Rijeka će u pedagoškoj godini 2024./2025. financirati dodatnih 25,00 eura mjesečno po djetetu vrtićima drugih osnivača, čiji roditelji/skrbnici koriste pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u predškolskim ustanovama temeljem Odluke o socijalnoj skrbi. U lipnju 2024. godine u vrtiće drugih osnivača polazilo je 37 djece, čiji roditelji/skrbnici koriste pravo na pomoć za podmirenje troškova boravka djece u predškolskim ustanovama. Ukupno je za pedagošku godinu 2024./2025. za navedenu namjenu potrebno izdvojiti 12.000,00 eura.

Izabran najbolji ponuditelj usluge iznajmljivanja e-romobila u naredne tri godine

Na temelju provedenog javnog poziva, odlučeno je kako će naredne tri godine uslugu iznajmljivanja e-romobila pružati tvrtka Bolt Services HR d.o.o. koja se jedina javila na poziv. Ukupan broj e-romobila kojima će se vršiti usluga je tri stotine, e-romobili će biti raspoređeni na trideset i dvije lokacije u gradu, a godišnja naknada za pružanje usluge iznajmljivanja po romobilu iznosi 30 eura.

Gradonačelnik je raspisao Javni natječaj za davanje na korištenje površina javne namjene za postavljanje privremenih objekata za organiziranje manifestacija u povodu božićnih blagdana, u sklopu kojih se organizira prigodna prodaja i ugostiteljstvo u 2024. godini. Organizacija događanja tijekom perioda božićnih blagdana se odnosi na organizaciju i uređenje prostora – dekoracije i prigodni popratni sadržaji; organizaciju prigodnih događanja, kulturnih i zabavnih događanja, sa popratnim sadržajima te postavu privremenih objekata za obavljanje komercijalnih djelatnosti trgovine na malo i ugostiteljske djelatnosti. Na korištenje se daju javne površine koje se odnose se na Korzo, Trg Riječke rezolucije te Verdijevu ulicu. Ponude trebaju biti zaprimljene u pisarnici Grada Rijeke do 14. listopada 2024. godine u 9,00 sati, bez obzira na način dostave.

Također, raspisan je javni poziv za privremeno korištenje površine javne namjene za prodaju cvijeća i svijeća na lokacijama u blizini gradskih groblja u gradu Rijeci povodom blagdana Svih Svetih te božićnih i novogodišnjih blagdana. Javnim pozivom daje se na korištenje površine u blizini gradskih groblja Kozala, Drenova, Trsat i Zamet. Kao i prethodnih godina, utvrđena je posebna obveza korisnika lokacija na gradskom groblju Drenova, u periodu blagdana Svih Svetih, korištenje gradskog štanda uz plaćanje naknade. Zahtjevi trebaju biti zaprimljeni u pisarnici Grada Rijeke do 14. listopada 2024. godine, bez obzira na način dostave.

Gradonačelnik je donio niz zaključaka koji se odnose na gospodarenje gradskim poslovnim prostorima, javnim površinama te imovinom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari