NIZ DOGAĐANJA

Prvo prihvatilište za beskućnike u gradu Rijeci i PGŽ „Ruže sv. Franje“ slavi svoj 15. rođendan

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“, prvo prihvatilište za beskućnike u gradu Rijeci i PGŽ, ove godine slavi svoj 15 rođendan.

Tim povodom Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat, kao osnivač prihvatilišta, ove godine organizira cijeli niz događanja kojima de proslaviti ovu značajnu obljetnicu.

Prvo u nizu događanja je održat će se ovu nedjelju, 27. ožujka, na sam rođendan Prihvatilišta, u Svetištu Majke Božje Trsatske. U 11.30 održat će se sveta misa zahvalnica, nakon koje će uslijediti ručak za korisnike Prihvatilišta, korisnike projekta „Ulične svjetiljke“ kao i za sve volontere koji nesebično daruju sebe i svoje vrijeme kroz svih 15 godina postojanja Prihvatilišta.

Do kraja godine planira se, između ostalog, održati okrugli stol ”Beskućnici – (ne)vidljiva stvarnost našega grada“, organizirati humanitarnu utrku „Đir za Rožice“ kao i mnoge druge aktivnosti.

VIDEO DANA:

Projekt Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ nastao je iz želje za pomoći potrebitima, ali i iz velikog iskustva i dugogodišnjeg rada članova Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat sa marginaliziranim članovima društva, poput beskućnika, siromašnih obitelji, starim i nemoćnim osobama te mladim socijalno ugroženim osobama.

„Od 2007. godine do danas, kroz naše Prihvatilište i različite programe resocijalizacije koje provodimo, prošlo je gotovo 700 korisnika od čega ih je više od 70% uspješno resocijalizirano. Ova statistika ujedno pokazuje kolika je stalna potreba za djelovanjem našeg Prihvatilišta“, ističu u Prihvatilištu za beskućnike „Ruže sv. Franje“.

Kroz godine Prihvatilište je nadograđivalo svoje usluge kako bi što bolje moglo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tako danas u sklopu Prihvatilišta djeluje „Dnevni boravak“, koji korisnicima Prihvatilišta i vanjskim korisnicima usluga pruža cjelodnevnu skrb te tako doprinosi većoj resocijalizaciji.

Protekle godine osnovana je Stambena zajednica „Sv. Ljudevita“, koja omogućuje smještaj za tri osobe muškog spola. Na ovaj se način dodatno pomaže psihosocijalnom osnaživanju beskućnika, radu na njihovoj samostalnosti pod vodstvom mentora a sve sa ciljem da ih se što bolje pripremi za samostalno i potpuno uključivanje u društvo.

Rad Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ u svom radu ima i podršku Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari