TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

GalerijaPuštanjem plavih balona na Korzu obilježen Svjetski dan svjesnosti u autizmu

Puštanjem plavih balona točno u podne na Korzu, a sutra i osvjetljavanjem u plavoj boji riječkih znamenitosti, u Rijeci se tradicionalno obilježava 2. travnja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Baloni su u zrak pušteni uz prisustvo djece, djelatnika iz vrtića, škola i ustanova te pristustvo zamjenika riječkog gradonačelnika Gorana Palčevskog, a u organizaciji Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

U suradnji s Savezom udruga za autizam Hrvatske čija je riječka udruga članica, dogovoren je ovogodišnji moto obilježavanja „Naš autizam je stanje – sustav je bolestan.“

“Ovim motom želimo ukazati na razliku između riječi stanje i bolest, obzirom da se autizam i dalje naziva bolešću, a po svojoj definiciji on je stanje tj. razvojno odstupanje . Također želimo ukazati da unatoč 43 godine borbe roditelja Hrvatske, nije riješena problematika unutar sustava kada su u pitanju prava i potrebe osoba s autizmom u svim sferama; zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi“, poručuju iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

Autizam je kompleksno stanje koje zahtjeva kvalitetnu međuresornu podršku. Svaka osoba s autizmom svoj je mali svemir potreba, ljubavi, strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. Sustav probira i dijagnostike je u povojima te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta.

Udruga: Sustav koji bi nam trebao biti saveznik je bolestan

„Obrazovni sustav je nedovoljno educiran i kapacitiran za inkluziju u vrtiće i škole, institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge su slaba brana od bujice potreba, financiraju se kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju, a dobar dio njih uz zagovaranje radi posao sustava da bi pružio bar neku podršku. Sustav koji bi nam trebao biti saveznik je bolestan“, poručuju iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

Ove godine Udruga je pored tradicionalnog obilježavanja i puštanja balona kreirala i kratki upitnik za osobe s autizmom, roditelje, rodbinu, stručne osobe, kako bi doznali koje probleme ne uspijevaju riješiti. Rezultate upitnika predstavit će Vladi u cilju traženja hitnog djelovanja.

Plavim svjetlom osvijetlit će se Trsatska gradina, fontane i lučke dizalice

Kao i dosada, ovogodišnja preporuka Autism Europe i WAO – europske i svjetske asocijacije, jest da se svi gradovi Europe i svijeta u znak podrške pridruže akciji podizanja svjesnosti o autizmu na način da gradske znamenitosti i građevine 2. travnja u večernjim satima osvijetle plavim svjetlima javne rasvjete.

Na inicijativu Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka plavim svjetlom bit će osvijetljene fontane na Jadranskom trgu, Trsatska gradina i dizalice na riječkom lukobranu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views