'ISKLJUČIVO EKOLOŠKA PROIZVODNJA'

U Staroj Sušici počela eko-prerada voća, PGŽ u razvoj Gorskog kotara uložila još tri milijuna kuna

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije krenuo je s probnim radom Objekta za preradu voća u Staroj Sušici preradivši tisuću kila jabuka

„Što je uljara za Primorje, ovaj Objekt je za goransku priču“, slikovito je pojasnio župan Komadina prilikom prezentacije ove 4,4 milijuna kuna vrijedne investicije.

Glavna svrha joj je pružiti svim zainteresiranim obiteljskim gospodarstvima usluge prerade voće.

Oko tri milijuna kuna osigurano je iz proračuna PGŽ-a, 400 tisuća kuna europska su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, a 650 tisuća kuna vrijednost je opreme u čijoj nabavci su sudjelovale jedinice lokalne samouprave koje su uz PGŽ, a koja je za opremu izdvojila dodatnih 300 tisuća kuna, osnivači Centra.

Objekt se sastoji od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za jaka alkoholna pića. U ovoj godini predviđeno je i dodatnih 100 tisuća kuna za potrebnu opremu, poput destilerije za eterična ulja.

Kako je naglasio ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Dalibor Šoštarić tijekom prezentacije procesa prerade jabuka u sok, riječ je isključivo o ekološkoj proizvodnji i proizvodima bez primjesa i dodataka, a korisnici neće plaćati naknadu, već samo vodu, energente i ambalažu.

„Objekt za preradu voća nalazi se u blizini Centra za velike zvijeri, a s obzirom je cijeli prostor u vlasništvu Županije, ideja je urediti objekte na način da prezentiraju poljoprivredu i tradiciju Gorskog kotara te pridonesu vrijednoj turističkoj promociji ovog kraja“, istaknuo je župan Komadina govoreći o daljnjim planovima koji uključuju i skorašnju realizaciju Goranske kuće koja će posjetiteljima nuditi ugostiteljski sadržaj i uslugu smještaja.

U provedbi je i natječaj za projektnu dokumentaciju objekta za promociju pčelarstva, pčelarske tradicije i medova Primorsko-goranske županije, dodao je resorni pročelnik Mladen Brajan, a u suradnji Centra i Agronomskog fakulteta pokrenut je projekt determinacije i proizvodnje u gljivarstvu koji bi rezultirao prenamjenom silosa u Kuću gljiva, posjetiteljski centar edukativnog i promotivnog karaktera. Projekti će se aplicirati na nacionalne i europske natječaje, a prva realizacija može se očekivati sljedeće godine, rekao je pročelnik.

Uz osnovnu preradu voća, objekt je namijenjen i edukaciji poljoprivrednih gospodarstva i studenata u suradnji s Veleučilištem u Rijeci gdje je uz podršku Primorsko-goranske županije ranije pokrenut studij agroturizma, te organizirana stručna praksa u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

Prezentaciji rada Objekta prisustvovali su i zamjenik Petar Mamula sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici i predstavnici JLS-a osnivači Centra kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari