RAB: Cikloturizam snažno “poguran” na susretu župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ

Četvrti susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ održan je u Rabu, u hotelu „Padova“

Tijekom dvodnevnog susreta bilo je riječi o Bazi razvojnih projekata i obvezama JLS-a i regionalnog koordinatora temeljem Zakona o regionalnom razvoju, projektu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice VRO Oluja 2020., operativnom planu razvoja cikloturizma u PGŽ, kao i drugim aktualnostima.

Prvi dan uvodno su prisutne pozdravili župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i predsjednik uprave Imperijal Rivijera d.d. Vlado Miš. Gradonačelnik je istaknuo dobru suradnju Grada i Primorsko-goranske županije posebno istaknuvši energetsku obnovu 4 rapske škole i uređenja doma za starije osobe.

Predsjednik uprave Imperijal Rivijere Vlado Miš predstavio je investicijski ciklus u hotel Valamar Carolina, nedavno završene investicije u sale za animacije djece i proširenje bazena u hotelu Padova te investicije u autokamp. Za kraj je najavio i poslovnu suradnju u kojoj će se Hoteli Makarska pripojiti rapskom Imperijalu.

Župan Komadina uvodno je podsjetio kako se ovakav tip susreta održava jedini u Hrvatskoj što pokazuje jedan veliki stupanj demokracije u županiji. Župan je napomenuo kako je otok Rab uključen u veliki investicijski ciklus u lučkim upravama, a četiri rapske škole uključene su u projekt energetske obnove zgrada škola na području PGŽ. Župan je za kraj najavio Zakon o regionalnom razvoju, a sve prisutne pozvao je i na skorašnju Konferenciju o razvoju Gorskog kotara.

O temi Baze razvojnih projekata – obveze JLS i regionalnog koordinatora temeljem Zakona o regionalnom razvoju uvodno se obratio pročelnik UO za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan koji je istaknuo važnost regionalnog koordinatora i baze razvojnih projekata.

Ravnatelj „Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije” Vedran Kružić u svom predavanju objasnio je uloge gradova i općina koje proizlaze iz Zakona o regionalnom razvoju i otocima.

Istaknuo je kako je RRA PGŽ regionalni koordinator za Primorsku-goransku županiju od listopada 2018. godine. Regionalna razvojna agencija PGŽ kao regionalni koordinator upisuje razvojne projekte od značaja za razvoj Županije u registar, a dosadašnji Elektronički oglas zamjenjuje se Informacijskim sustavom za strateško planiranje i upravljanje razvojem (SPUR).

Napomenuo je kako do 1.5. 2109. godine svaki grad i općina mora imenovati svog lokalnog koordinatora kojem je uloga prikupljati i unositi podatke o razvojnim projektima s područja svog grada ili općine, a svaki projekt koji nije u Bazi neće se moći kandidirati za sredstva EU fondova.

Predsjednik USPDR „Ajkula “ predstavio je projekt obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice VRO Oluja 5. kolovoza 2020 godine, „Zajedno u ratu zajedno u miru 1995-2020“. Nakon predstavljanja u kratkoj raspravi sudionici Susreta predložili su osnutak radne skupine za obilježavanje 25. godišnjice.

Drugi dan Susreta glavna tema bila je projekt razvoja cikloturizma PGŽ. Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar uvodno je predstavila Strategiju razvoja turizma RH do 2020. i Akcijski plan razvoja cikloturizma kojem je cilj stavljanje Hrvatske na poziciju jedne od vodećih mediteranskih cikloturističkih destinacija.

Kako je napomenula Primorsko-goranska županija kao naručitelj Operativnog programa ima za cilj postići prepoznatljivost PGŽ kao cikloturističke destinacije, pridonijeti brendiranju Kvarnera kao poželjne destinacije aktivnog odmora, povećati sadržajnost turističkog proizvoda Županije, produljiti turističku sezonu, povećati broj turističkih dolazaka/noćenja, dodati vrijednost planinskom i ruralnom području Županije te povezati cikloturizam s ostalom ponudom Kvarnera. U kasnijem dijelu programa Mirela Šrkoč i Bojan Šenkinc iz tvrtke Cikloprom Viškovo predstavili su sam Operativni plan.

Operativni plan se temelji na Akcijskom planu razvoja cikloturizma Republike Hrvatske iz 2015. god, Strateškom planu razvoja turizma Kvarnera i Strateškog i operativnog marketing plana za razdoblje 2016.-2020. kao i svim ostalim nacionalnim i županijskim strateškim dokumentima (EuroVelo i pravilnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastructure) koji u svojim segmentima prepoznaju cikloturizam koji ima potencijal za razvoj u Republici Hrvatskoj.

Nakon predstavljanja Operativnog plana održalo se i potpisivanje Sporazuma o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma PGŽ sa standardima.

Uoči potpisivanja sporazuma sve prisutne pozdravio je načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar koji je u kratko izvijestio o stanju sigurnosti u Primorsko-goranskoj županiji za koje je ocijenio da je dobro.

Sporazum su potpisali župan Zlatko Komadina, načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar, predstavnici JLS s područja Županije, ravnatelj ŽUC Georg Žeželić, Silvana Sorić iz Hrvatskih Cesta te Vedran Kružić, ravnatelj županijske regionalne razvojne agencije.

Sporazumom se stvaraju uvjeti za provedbu ciljeva definiranih Operativnim planom razvoja cikloturizma, a u svrhu pozitivnih utjecaja na ruralni prostor te stvaranje i unaprjeđenje novih turističkih proizvoda, povećanju sveukupne turističke ponude te porasta potrošnje na području Primorsko-goranske županije.

Nakon radnog dijela sudionici su obišli budući Dom za starije osobe Rab i posjetili su Srednju školu Markantuna de Dominisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari