RADIJATORI HLADNI, RAČUNI VISOKI: Riječani se pobunili protiv razdjelnika i pokrenuli Ustavnu tužbu

Razdjelnici su već posvađali mnoge susjede, suprostavili dva ministra, a sada kreće i konačan obračun sa zakonom koji je predstavljen kao obvezan i koji donosi uštedu

Riječani su zbog razdjelnika pokrenuli Ustavnu tužbu.

“Prošle godine sam odlučila da se neću grijati. Pa ne mogu ja grijati svoj stan, individualiziran po svojoj potrošnji, a oko mene se nitko ne grije. Uopće nisu razmišljali kad su se ugrađivali razdjelnici da će ljudi jednostavno zatvorit radijatore”, žali se Slavenka Žuža iz Rijeke.

Naime, umjesto za grijanje, radijatori služe za ukrase. Uštede nema, ventili su zavrnuti, a računi previsoki.

Ugradnja razdjelnika udar je na džep građana, i srozavanje standarda života.

“Rezultat svega toga su pothlađene zgrade, ljud žive u nehumanijim uvjetima, griju se na alternativna sredstva, tako da smatram da bi to jednostavno trebalo ukinut”, kaže Josip Kukuljan, voditelj inicijative građana Protiv skupog Energa.

Riječani su bili namamljeni reklamom Energa – plati koliko si potrošio i masovno su počeli ugrađivat razdjelnike. Na kraju se dogodilo da nisu platili koliko su potrošili, nego da su platili koliko je potrošio njihov susjed i to je glavni razlog nelogičnih računa.

Zakon o tržištu toplinske energije je, poručuju, nepravičan. Iako je ministar gospodarstva, Tomislav Panenić rekao kako se građani koji nisu ugradili razdjelnike neće kažnjavati predviđenim enormnim svotama od 10 do 50 tisuća kuna, to nije dovoljno.

“Prije svega nitko ne kontrolira kako se baždare razdjelnici, što je propust Zakona, a ja bih rekao i zakonodavca, sljedeći propust je što nisu sustavi balansirani. Podsjetit ću i da je Institut Požar donio zaključak da su greške kod razdjelnika i preko 300 posto”, naglašava Hrvoje Burić, nezavisni vijećnik Grada Rijeke.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari