ŠTRAJK IDE DALJE

Video | Radnici riječke Čistoće na rubu: ‘S 28 godina staža imam 640 eura neto plaće’

Rijeci prijeti napuljski scenarij jer radnici Čistoće jutros nisu praznili kontejnere i kante, nego krenuli u borbu za bolje uvjete i plaće. Traže povećanje neto plaća od 30 posto, a gradonačelnik nudi 15 posto. Dobio je odbijenicu radnika

Radnici riječke Čistoće kažu nam da razgovori bez kamere odavno nemaju učinka pa su se danas oduševili kad su kamere RTL Danas stigle do njih.

A njihovo nezadovoljstvo dugo je kuhalo

“Ovo se dešava prvi put u 30 godina, u povijesti Čistoće, ja vas upozoravam, dolazim kod vas, molim vas…”

Čak 150 radnika i više od 50 vozila jutros je ostalo u krugu komunalca. Tenzije su visoke, direktor Bojan Jurdana nudi obećanja.
“Jesmo rekli da za deveti mjesec dižemo plaću 15 posto, jesmo to rekli?”, kaže Jurdana. S druge strane čulo se nezadovoljstvo da je to malo.

Živci su bili tanki.

“Što mislite da je nama zabavno da vi imate plaće…”, govorio je Jurdana, ali opet je druga strana kontrirala: “A šta vi mislite da je nama zabavno biti ovdje, mi smo danas trebali ići raditi šefe.”

Svađaju se, a na je direktor okrenuo leđa i otišao. A radnici za sadašnje plaće, kažu nam, raditi više neće!

Adnan Spasoli, jedan je od radnika Čistoće i kaže nam: “S 28 godina punih radnog staža između 640 i 670 eura, neto plaća!”

Darko Fehir dodaje: “Odradim prvu smjenu, automatski idem u drugu, bez da idem doma!”

I njihov kolega Mevludin Jusić nastavlja: “Ja imam cijeli godišnji, da ne misle ljudi da tu se zezamo, nemamo ljudi!”

Ono što su dobili u zadnjih godinu dana 15 je posto rasta najnižih plaća plus bonus i topli obrok. Radnici kažu da je to premalo jer su poskupljenja brutalna.

Radnik Josip Čorković kaže: “Tu sam 31 godinu i nikad nije bilo ovako.”

Ćenan Beljulji, napominje: “Nemojte zaboraviti činjenicu da nas zastupa aktualna vlast koja se bavi socijaldemokracijom! Danas je socijaldemokracija pala u vodu!”

Umjesto na ulicama grada, nikad složniji radnici cijelu su smjenu ostali pred firmom. Traže bolje uvjete i neto rast plaće od 30 posto!

Albert Redžepović, zaposlenik dodaje: “Do 770 eura kad radim cijeli mjesec, s 15 godina radnog staža, u tu su uključeni i bonusi za topli obrok i učinkovitost na radu.”

Ersan Berića, radnik dodaje: “Od svojih zahtjeva nećemo odustati. Po cijenu bilo čega”.

Poslovođa Vito Kaišarević uz svoje je radnike i čudi se što štrajkati nisu počeli ranije: “Ovakva neozbiljnost pristupa poslu od strane rukovodstva ja nikada nisam vidio, evo nikad, vjerujte!”

Nije pomogao ni sastanak predstavnika radnika i sindikata u Gradu Rijeci. Ponudili su im rast plaće 15 posto neto od rujna, s mogućim novim rastom iza Nove godine.

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, uvjeren je da će se radnici vratiti na posao: “Danas ili u najskorijem roku!”

Kako stvari stoje – ipak neće! Najavljuju borbu za pristojnu plaću i dostojanstvo kad već moraju raditi najprljaviji posao u gradu!, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari