ŠTO SE DOGAĐA S PIK-OM?

Radnička fronta: PIK se (samo)uništava. Mljekara na Škurinjama je pred zatvaranjem, tamo će doći Eurospin

Foto: jatrgovac.com

“Najavljuje se preseljenje pašterije i pekare iz nekretninski vrlo vrijednih pozicija dok se proizvodni programi i asortiman reduciraju”, upozoravaju iz Radničke fronte

Na današnjoj konferenciji za medije Radničke fronte u Rijeci na Korzu 38A (ispred zatvorenog dućana PIK-a) Katarina Peović osvrnula se na situaciju općenito u prehrambenoj industriji “koja bi trebala biti prioritet što smo vidjeli i u koroni, a i ratno stanje je upozorenje da je potrebno biti samodostatan”.

Preživjeli devastaciju riječke industrije 90-ih, ali…

“PIK (Prehrambeno-industrijski kombinat) Rijeka je jedno od malobrojnih poduzeća koje je ipak preživjelo devastaciju riječke industrije 90-ih, pa i zadržalo vodeću poziciju u proizvodnji mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenine i to ne samo u Rijeci već i na širem području Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i Like.

PIK je odolijevao svim lošim stranama privatizacije i špekulativnim namjerama privatizacijskih lešinara primijenivši ESOP model radničkog dioničarstva kojim se nastojalo da vlasništvo ostane u rukama samih radnika PIK-a.

Ipak, dolazi do pogoršanja poslovnih rezultata zbog izostanka odgovarajućih industrijskih državnih politika u svrhu jačanju pozicije strateškog domaćeg proizvođača hrane i mreže njegovih domaćih dobavljača. Tvrtku je napustio značajan broj radnika ili kao tehnološki višak ili zbog sve lošijih radnih uvjeta, sve nižih plaća i nedostatka perspektive. Pritom je mnoge ekonomska nužda i neizvjesnost prisilila da budu spremni prodati svoje radničke dioničke udjele kako bi došli do barem nekakvih sredstava.”, poručili su iz Radničke fronte i nastavili:

‘Situaciju su kao priliku prepoznali Gino Pastorčić i Igor Borovac’

“Takvu situaciju su kao priliku prepoznali Gino Pastorčić i Igor Borovac. Pastorčić je bivši zaštitar koji je kroz ranu privatizaciju postao suvlasnik poznate riječke zaštitarske tvrtke Protect čiji je suvlasnik bio Ivan Funčić koji se sada pojavljuje kao novi kandidat za člana Nadzornog odbora. Pastorčić i Funčić su Protect prodali stranoj zaštitarskoj grupaciji Securitas i na tome zaradili milijune eura. Drugi koji se pojavljuje kod otkupa je Igor Borovac (koji je pak naslijedio firmu koja se bavi trgovinom, uglavnom građevinskog materijala i posebno čelika). Obojica nemaju nikakve ekspertize u prerađivačkoj industriji hrane.”, tvrde iz Radničke fronte.

“Pastorčić i Borovac su počeli udruženo otkupljivati dionice u tvrtki PIK-ESOP čime su 12. veljače 2019. godine stjecanjem kontrole nad PIK-ESOP-om posredno stekli preko 25% dionica (točnije 28.85%) samog PIK-a. I time de facto kontrolu nad PIK-om (mogućnošću izbora Nadzornog odbora i Uprave), ali i zakonsku obavezu objavljivanja ponude ostalim dioničarima za preuzimanje PIK-a.

‘HANFA je revizijom utvrdila niz nepravilnosti i nezakonitosti’

HANFA je revizijom postupka vlasničkog preuzimanja PIK-a odnosno stjecanja kontrolnog vlasničkog udjela od strane Pastorčića i Borovca utvrdila niz nepravilnosti i nezakonitosti i pokušaja prikrivanja takvih poteza.

Recimo, jedan od tih poteza je i iznenadno sporazumno raskidanje pojedinih sklopljenih ugovora o prijenosu poslovnih udjela koje je sklopio Gino Patrorčić, kako bi se njegov udio u temeljnom kapitalu PIK-ESOP-a smanjio s 25.79% na 24.6% i time izbjegle zakonske obaveze koje proizlaze iz stjecanja 25% udjela.

U konačnici HANFA je 15. travnja 2021. godine izdala rješenje kojim se Patrorčiću i Borovcu nalaže da objave ponudu za preuzimanje preostalih dionica prema zakonski utvrđenim pravilima. Na to su pak oni umjesto zakonski propisane cijene (odnosno cijene do koje se došlo prema zakonskoj proceduri) ponudili gotovo tri puta manji iznos – 49.00 kuna umjesto 134.99 kuna po dionici (ponuda je time ukupno iznosila za cca 13 milijuna kuna manje od zakonske). HANFA je odbila takav prijedlog ponude pa je tandem Pastorčić/Borovac pokrenuo upravni spor – čime, prema samom mišljenju HANFA-e, odugovlače postupak i nastoje odgoditi provedbu HANFA-inog rješenja.”, priopćili su iz Radničke fronte.

‘Nastavak propadanja i uništavanja PIK-a’

“Sama situacija sa nezakonitim preuzimanjem kontrole nad PIK-om jest vrh ‘ledene sante’ problema i nastavka propadanja i uništavanja PIK-a.

Revizija upozorava na problem likvidnosti, a taj problem većinski vlasnici “rješavaju” prodajom nekretnina – prodali su pekaru na Rabu, poslovne prostore u Crikvenici, zemljište u Malinskoj… čime se smanjuje vrijednost društva. Problemi PIK-a mogu dovesti do stečaja ili dodatnog ukidanja ili redukcije proizvodnih programa iza čega će ostati vrijedne imovine – brojne nekretnine na atraktivnim pozicijama – koje su naravno plijen većinskih vlasnika koji ih bogato mogu unovčiti i nakon podmirenja vjerovnika ostati novopečenim vlasnicima kao kapitalna dobit.”, nastavljaju iz Radničke fronte.

“Kada su Pastrorčić i Borovac preuzeli potpunu kontrolu nad PIK-om i nad formalnim tijelima odlučivanja i nadzora u tvrtki, time su marginalizirali i onemogućili ostale manje dioničare da imaju upliv na poslovne odluke ali im sada čak i uskraćuju osnovne informacije o poslovanju. Imovina odnosno nekretnine u vlasništvu tvrtke se prodaju bez odluke skupštine. HANFA-a je stoga u svojem rješenju zatražila da se dostavi dokaz o odluci skupštine koja mora takve značajne odluke odobriti upravi.

Preseljenje pašterije i pekare iz nekretninski vrlo vrijednih pozicija

Sada se najavljuje preseljenje pašterije i pekare iz nekretninski vrlo vrijednih pozicija dok se proizvodni programi i asortiman reduciraju, najavljuje se i dodatno smanjivanje broja trgovina. Broj zaposlenih radnika se kontinuirano smanjuje dok je fluktuacija ogromna –2020. god. PIK je napustilo 92 radnika, što je trećina od 269 koliko ih je ostalo na kraju godine.”, poručuju iz Radničke fronte.

“Zadnja informacija jest da su članovi nadzornog odbora podnijeli ostavku, među njima i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alen Host, te baš za današnji dan sazvana je po drugi puta izvanredna skupština (jer na prvoj nije bilo zakonski propisanog kvoruma) kako bi se izabrali novi članovi Nadzornog odbora. Među njima je Ivan Funčić, čovjek koji je s Pastrorčićem bio suvlasnik Protecta i koji se obogatio prodajom te zaštitarske tvrtke švedskom Securitasu.

Temeljem brojnih informacija od samih radnika, malih dioničara i odlukama službenih institucija (HANFA-e) koje se ne mogu pročitati u sponzoriranim člancima koje nova uprava i novi vlasnici medijski plasiraju, želimo upozoriTI da PIK prolazi tipičan obrazac privatizacije kakvog smo gledali od 90-ih, a kojem izgledno slijedi daljnje uništavanje tvrtke i pokušaj unovčenja vrijednih nekretnina.”, zaključak je Radničke fronte.

RF će uputiti prijavu DORH-u

RF će uputiti prijavu DORH-u te ministrima gospodarstva i financija te tražiti da istraže HANFa-ine navode.

Nemanja Cvijanović je rekao da se RF-u redovito javljaju sadašnji i bivši radnici i mali dioničari PIK-a i navode kako nova uprava ne da nije osigurala potrebne nove investicije i dovela stručne ljude iz prehrambene industrije, već postavljaju svoju rodbinu i ljude bez potrebnih kvalifikacija (recimo u pekari na Donjoj Vežici), ‘autsorsaju’ poslove (odvjetničkim društvima, privatnim računovodstvima) te i tako izvlače novac iz tvrtke. “A u isto vrijeme otpuštaju ili tjeraju radnike, često i one s ekspertizom koja je važna za opstanak i unaprjeđenje rada tvrtke. “

“Zadnje informacije od samih radnika, koji se boje javno istupiti, kažu da je mljekara na Škurinjama pred zatvaranjem i da se nekretnina na kojoj je locirana namjerava prodati trgovačkom lancu Eurospin.”, poeučuju iz Radničke fronte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari