REAGIRANJE GRADA RIJEKE

Gradonačelnik Filipović poručio nezadovoljnim Romima: “Zlonamjerne su tvrdnje da nismo pomogli organizaciji Okruglog stola”

Nakon jučerašnjeg prekidanja Okruglog stola u Vijećnici Grada Rijeke koji je riječko Vijeće romske nacionalne manjine organiziralo povodom Svjetskog dana Roma gradonačelnik Grad Rijeka medijima je uputio svoje priopćenje.

“Grad Rijeka izražava žaljenje zbog potpuno neprimjerenog postupka predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine i štete koju je prekidanje jednog tako važnog skupa za Rome cijele Hrvatske nanijelo upravo Romima, od kojih su se neki već javili Gradskoj upravi i izrazili žaljenje zbog ovog čina.

VIDEO DANA:

Grad Rijeka ne može prihvatiti obrazloženje da je razlog demonstrativnog raspuštanja Okruglog stola i napuštanja gradske Vijećnice činjenica da gradonačelnik Rijeke nije mogao prisustvovati tom događaju.
Gradonačelnik Filipović je, u ime svih građana Rijeke, svim Romima i Vijeću romske nacionalne manjine uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma, 8. travnja, ali i ispriku da zbog ranije dogovorenih obaveza događaju neće moći prisustvovati.

Tvrdnja iznesena od strane predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine, gosp. Mehmetija da je „Grad mogao poslati bilo koga pa makar i čistačicu“ uvredljiva je i besmislena jer Grad Rijeka nikad nije, niti će ubuduće, na važna događanja slati „bilo koga“, tek kako bi zadovoljio formu i „oprao ruke“, a osobito to neće činiti kad je riječ o događajima kao što je jučerašnji koji se trebao baviti, za Rijeku iznimno važnom, temom nacionalnih manjina.

Grad Rijeka je, dodajmo, ispunio sve zahtjeve i molbe za pomoć koje su oko organizacije Okruglog stola upućene od strane Vijeće romske nacionalne manjine. Među tim molbama nije bilo niti molbe da se osigura osoba koja bi u Vijećnici tehnički pomogla oko intoniranja romske himne niti molbe da se u prostoru zgrade Grada na Korzu izvjesi romska zastava.

Grad Rijeke uvijek izlazi ususret svim građanima Rijeke koji se obrate za bilo kakvu pomoć u organizaciji događanja, osobito onih u gradskoj Vijećnici. Insinuacije da to nije učinjeno i Vijeću romske nacionalne manjine pri organizaciji jučerašnjeg Okruglog stola bespredmetne su, zlonamjerne i tendenciozne.

I bez obzira na pogrdnu izjavu predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine gosp. Mehmetija da „Romi nisu ukras“, podsjećamo da su upravo kultura, jezik i nasljeđe pripadnika svih nacionalnih manjina u Rijeci ukras našeg grada, i to najljepši.”, priopćili su iz Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari