PRIVLAČENJE NOVIH INVESTICIJA

Galerija | Radovi na Poduzetničkoj zoni Bodulovo privode se kraju; Uskoro natječaj za kupnju 9 parcela

Radovi na Poduzetničkoj zoni Bodulovo trebali bi biti gotovi krajem lipnja ove godine nakon čega će biti raspisan i natječaj za kupnju 9 parcela koliko će ih se u zoni nalaziti.

Poduzetnička zona Bodulovo jedan je od infrastrukturnih projekata Grada Rijeke čiji je cilj proširenje sustava infrastrukturne potpore malom i srednjem poduzetništvu kroz uspostavu funkcionalne i operativne poduzetničke zone u potpunosti opremljene suvremenom osnovnom i dodatnom zajedničkom infrastrukturom. Riječ je o trenutno najvećem infrastrukturnom projektu Grada Rijeke namijenjenom poduzetnicima. Ova zona površine 19.694 m2 po dovršetku će biti podijeljena na 9 lokacija odnosno parcela zasebnih veličina od 1.029 do 8.558 m2.

Želja su nove investicije i porast zapošljavanja

Namjera je ovim projektom omogućiti povećanje konkurentnosti postojećih malih i srednjih poduzetnika, povećanje broja novoosnovanih tvrtki te omogućiti nove investicije i porast zapošljavanja.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Završetak radova očekuje se krajem lipnja ove godine, nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole te raspisivanje natječaja za kupnju parcela. Vjerujem da će interes poduzetnika biti velik budući da se Bodulovo nalazi na pogodnoj lokaciji i jako je dobro povezano s mrežom autocesta. Dovršetkom izgradnje ceste D403 ova će zona još više dobiti na atraktivnosti jer će biti svega par minuta vožnje udaljena od terminala buduće Zagrebačke obale i time praktički povezana s centrom grada“, rekao je prilikom obilaska Poduzetničke zone riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Uz gradonačelnika Filipovića na obilasku radova bili su među ostalima i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić, viši savjetnik za razvoj poduzetništva u Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke Dario Dobrilović, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar te pročelnica Odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Grada Rijeke Ljiljana Buljan.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi pred dovršetkom

Projekt izgradnje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo te spajanje na postojeću infrastrukturu ukupne je vrijednosti 11.258.233,00 kuna, od čega je kroz EU program Konkurentnost i kohezija i putem javnog poziva raspisanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurano 8.046.392,67 kuna bespovratnih sredstava.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U sklopu radova na komunalnoj infrastrukturi izgrađeni su vodovod, oborinska i fekalna odvodnja, elektroenergetska i telekomunikacijska infrastruktura, plinovod, javna rasvjeta te prometne i zelene površine. Radove obavljaju KD Vodovod i kanalizacija i GP Krk.

Dovršena je izgradnja 872 m oborinske odvodnje, 496 m vodovoda, 686 m fekalne odvodnje, 1.300 m javne rasvjete, 3.590 m niskonaponske i srednjenaponske districibucijske električne mreže, 690 m plinovoda te crpna stanica za vodu. Izgrađeno je preko 2.000 m² površine nogostupa te je postavljen prvi sloj asfalta na 6.318 m² kolničke površine prometnice.

Dovršetak radova očekuje se krajem lipnja

Dovršetak radova, odnosno postavljanje završnog sloja asfalta na prometne površine, očekuje se krajem lipnja, nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole.

Prema riječima gradonačelnika Filipovića u budućnosti je u planu i dodatno proširivanje ove zone ukoliko to proračunska sredstva budu dopuštala.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prema riječima pročelnice Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jane Sertić paralelno s dovršetkom radova priprema se i objava natječaja na kojem će poduzetnicima biti ponuđena kupnja sadašnjih 9 lokacija u Poduzetničkoj zoni Bodulovo po početnoj cijeni od 61 euro po metru kvadratnom.

Još dvije građevinske čestice, ukupne površine 3.305 m², namijenjene obavljanju poduzetničke djelatnosti planiraju aktivirati financiranjem iz budućih natječaja za sufinanciranje projekata iz EU fondova. Svaki poduzetnik imat će mogućnost kupiti jednu parcelu, ali će imati mogućnost prijaviti se za kupnju više parcela.

Kako je istaknula Sertić, sukladno planu razvoja djelatnosti za koje se Grad Rijeka opredijelio kao gospodarska zamašnjak u gradu, željene djelatnosti su i iskazale interes.

„Valja istaknuti kako u Poduzetničkoj zoni neće biti dozvoljeno graditi trgovačke centre, hipermarkete i supermarkete. Trgovina će biti dopuštena jedino kao prateća djelatnost u manjem obimu. Bazirali smo se primarno na prerađivačku industriju koja je prikladna za urbanu proizvodnju, na istraživačke i znanstvene djelatnosti, IT industriju, inženjerske djelatnosti i slično“, objasnila je Sertić.

Veliki interes poduzetnika na Poziv za iskazivanje interesa za kupnju građevinskih čestica

Krajem siječnja ove godine objavljen je javni poziv poduzetnicima za iskazivanje interesa za kupnju građevinskih čestica u Poduzetničkoj zoni Bodulovo. Cilj mu je bio pribaviti konkretni uvid u namjere poduzetnika za investiranje i poslovanje u riječkoj Poduzetničkoj zoni Bodulovo.

Svaki interesent imao je mogućnost iskazati neobvezujući interes za bilo koju lokaciju, odnosno za bilo koju građevnu česticu.

Na poziv za iskaz interesa javilo se 30 gospodarskih subjekata većinom iz Rijeke i riječkog prstena te jedan subjekt iz Zagrebačke županije. Prema veličini poduzetnika interes je iskazao 21 mikro poduzetnik, 7 malih poduzetnika, 1 srednji i jedan veliki poduzetnik.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prema djelatnostima najviše je interesa bilo među poduzetnicima u području prerađivačke industrije (8 iskaza), u područjima Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te Trgovine ( po 6 iskaza), u području Informacije i komunikacije te Građevinarstva ( po 3 iskaza), u području Prijevoza i skladištenja (2 iskaza) te u područjima Obrazovanja i Djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (po 1 iskaz).

Također, valja podsjetiti, nakon što je završila cjelovita priprema terena, u što je uloženo oko 8 milijuna kuna proračunskih sredstava, Grad Rijeka je 2017. godine prijavio je projekt „Izgradnja komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo“ na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 11.258.233,00 kuna, od čega je 5.710.343,18 kuna bespovratnih EU sredstava osigurano iz Strukturnih fondova, Europskog fond za regionalni razvoj putem Operativnog program “Konkurentnost i kohezija”.

Projekt je potom u prosincu 2020. godine prijavljen i na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu te je u studenom 2021. potpisan Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekata s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije za odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.336.049,49 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari