RADOVI POČINJU VEĆ NAJESEN: Veliki Roger Federer ulaže 10 milijuna eura u izgradnju žičare Školjić-Trsat!

Foto. Ilustracija (Riječanin)

Damir Mišković „donio“ je HNK Rijeci ulagača Volpija, a zaljubljenik u Rijeku Ivan Ljubičić, nekada Top10 tenisač u svijetu a sada trener Rogera Federera, nagovorio je najvećeg tenisača u povijesti (i obiteljskog čovjeka i velikog vjernika!) da uloži u projekt uspinjače do Trsatskog svetišta

„Rijeka mi je svojedobno toliko toga dala, obožavam ovaj grad!“, više je puta znao isticati Ivan Ljubičić, proslavljeni hrvatski tenisač koji je uvijek rado viđen među Riječanima, a i sam- kada god može – rado posjećuje grad na Rječini. Svojedobno je bio čest gost na utakmicama HNK Rijeke, a uvijek kada je mogao sudjelovao je u promotivnim ili humanitarnim utakmicama i u klubu i „gradu koji teče“.

Nažalost, Ivan u posljednje vrijeme nema toliko vremena za posjet Hrvatskoj i Rijeci, no iz njegova sadašnjeg angažmana – a taj je treniranje najvećeg tenisača u povijesti Rogera Federera – izniknuo je itekako važan benefit za Rijeku. Ljubičić je, naime, nakon predstavljanje cijeloga projekta švicarskom multimilijunašu Rogeru Federeru, uvjerio Federera, njegove savjetnike i ulagače okupljenje oko Federerova poslovnog carstva kako je ulaganje u Riječanima toliko željenu žičaru Školjić-Trsat dugoročno itekako isplativa investicija koja će na poseban način usrećiti i mnogobrojne vjernike koji pohode Svetište Majke Božje Trsatske!

Roger Federer je inače poznat kao humanitarac i filantrop kojem je ovaj projekt posebno okupirao misli i srce zbog vjerskog značaja Trsata. Poznato je kako je Roger predan obiteljskom životu. Od 2009. godine oženjen je bivšom tenisačicom Mirkom Vavrinec s kojom ima sada osmogodišnje blizanke-djevojčice Mylu Rose i Charlene Riva, a 2014. dobili su još jedne blizance – ovoga puta dječake Lea i Lennarta.

Rogera je oduvijek pratila reputacija „gospodina“ među tenisačima, smirenog i razumnog čovjeka koji je od ulaska u bračne vode posebno posvećen obiteljskom životu, svojoj supruzi i djeci, i stoga se prvotno i zainteresirao za ovaj projekt koji se godinama Riječanima činio kao nedostižan san – sve do sada!

Kako smo saznali iz kruga ljudi oko sportskog tandema Federer-Ljubičić, Roger ipak ne bi bio „punokrvni“ Švicarac da se nije podrobno analizirala i poslovna strana projekta. Ono najvažnije, a to su preduvjeti za izgradnju, riješeno je Generalnim urbanističkim planom grada Rijeke koji je predvidio izgradnju uspinjače odnosno žičare na Trsat. Još prije nekoliko godina napravljen je (povoljan) geotehnički izvještaj (Rijekaprojekt) koji je baza za daljnje aktivnosti nužne za izradu idejnog projekta. Grad Rijeka uzdao se proteklih godina u dobivanje sredstava za izgradnju žičare na Trsat iz EU-fondova, međutim iz više razloga ta su se nadanja izjalovila pa je inicijativa Ivana Ljubičića i Rogera Federera došla kao naručena!

Polazna postaja buduće žičare – prema idejnom projektu predstavljenom investitorima iz „Swiss Cow Trust“ – bit će u Ružićevoj ulici, na prostoru do Tvornice papira, a gornja u blizini Trsatske čitaonice odnosno Trsatskog svetišta.

Investicija bi, zajedno s pripremnim radovima odnosno izradom svojevrsne zaštite za krovove stambenih zgrada (takozvani „krovobrani“) iznosila u konačnici nešto više od deset milijuna eura, a pored ogromne većine sredstava „Swiss Cow Trust“-a, manji dio sredstava za ovaj velebni projekt izdvojio bi i Grad Rijeka, najviše kroz razne „papirnate“ pogodnosti investitoru, odnosno izuzeće od svih nepotrebnih popratnih troškova.

U Gradu Rijeci, odnosno u nekoliko gradskih odjela, pa i onom suspendiranog pročelnika V. Benca, sudjeluju (u tajnosti) već više od godinu dana u razradi ove ideje, a također su pribavljena pozitivna mišljenja Ministarstva kulture te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

No nisu željeli s ovom informacijom (prerano) u javnost kako bi se izbjegla medijska „halabuka“ (ionako je ovih dana bilo podosta!) koja bi vjerojatno smetala tradicionalno smirenim i povučenim švicarskim investitorima – a pogotovo medijsku bombu nije želio Roger Federer koji je, tradicionalno, posve posvećen obitelji, tenisu i borbi za povratak na sam vrh svjetske ljestvice najboljih tenisača.

Možda je ovdje riječ i o „tempiranju“ jedne ovakve bombastične vijesti od strane gradskih dužnosnika upravo u predizborno vrijeme, no vijest je toliko dobra da im ovoga puta to nećemo zamjeriti!

Stavljanjem i posljednjeg potpisa na ugovore o izgradnji žičare Trsat – ovih dana u Miamiju gdje se Federer i Ljubičić bore za naslov na uglednom ATP Masters 1000 turniru – ostvaren je san generacija Riječana, a sam grad dobit će turističku i vjersku atrakciju kakvoj nema premca u svijetu!

Pokusna bušenja

Kako smo uspjeli saznati u gradskom Odjelu za urbanizam koji više neće moći skrivati ovu vijest, pokusna bušenja za stupove-nosače žičare/uspinjače počet će već krajem svibnja, stoga ovim putem upozoravamo i Riječane koji stanuju na području Školjića i istočnog dijela grada da „istrpe“ radove i imaju strpljenja dok sve bude gotovo, zarad općeg dobra Rijeke i Riječana!

EPILOG ove priče stigao je 2. travnja, objavljujemo ga dan nakon objave ovog teksta 1. travnja, a možete ga pročitati OVDJE!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views