ZAVRŠEN MJESEC POSTA

Video | Ramazanski Bajram u Rijeci: Vjernici u Islamskom centru Rijeka govore o tome što njima znači ovaj praznik

Muslimani danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu, Ramazanski Bajram

Ramazanski Bajram ujedno znači kraj mjeseca posta Ramazana. Veliki broj vjernika okupio se rano jutros na klanjanju u Islamskom centru Rijeka.

“Govorili smo o tome koliko je vrijedno biti dobar, koliko je vrijedno ostvariti se u dobroti. Biti dobar prema sebi, voditi računa o svom mentalnom i duhovnom zdravlju, dolaziti jednako na molitvu kao što se brinemo o svom tijelu”, kaže riječki imam Dženan ef. Čaušević za Kanal Ri.

Na proslavi se okupilo mnogo mladih kojima Bajram, osim velike svetkovine, predstavlja važan dio godine.

“Mislim da nam svima Bajram znači to da se družimo, da obnavljamo te obiteljske veze koje ne stignemo u toku godine. Definitivno, Bajram nakon ispoštenog Ramazana je nešto posebno.”, kaže jedna vjernica.

Vrijeme uloženo u obrazovanje i odgoj djece nikad nije potraćeno niti vrijedno žaljenja, djeca su naša najveća investitcija, poručio je imam.

“Prva riječ u Božjoj knjizi Kuranu kaže – uči, čitaj, studiraj, spoznaj. Spoznajne vrijednosti su nešto veliko, trudimo se da ih dijelimo sa svojim najmilijima. Danas se radujemo što smo uspjeli u Ramazanu, pored toga što smo postili i mnogo mnogo dobrih djela uradili. Mnoge smo primili i mnoge smo besplatne objede dijelili u našem centru”, otkriva riječki imam Dženan ef. Čaušević.

Voditi brigu i biti dobar – prije svega prema svojim najbližima, prema obitelji i djeci – jedna je od važnijih poruka upućenih vjernicima.

Na veliku svetkovinu pristigli su i vjernici iz raznih krajeva svijeta.

“Provesti ću dan sa prijateljima i obitelji. Pojest ću obilat obrok pošto je prošlo mjesec dana od posta. Ovo je blagoslov, da danas možemo jesti i piti. Nazvat ću prijatelje, obitelj i podijeliti blagoslov s njima.”, kaže jedan vjernik.

“Došao sam iz Uzbekistana i radim u Hrvatskoj. Sretan Ramazan!”, dodaje vjernik iz Uzbekistana za Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari