92. KOLEGIJ

Raspisan javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi grada Rijeke za 2025. godinu

Na 92. gradonačelnikovom kolegiju donesena je odluka o raspisivanju Javnog poziva za utvrđivanje programa kulture od interesa za Grad Rijeku iz djelatnosti kulture, umjetnosti i transverzalnih područja za 2025. godinu.

Temeljem javnog poziva dodjeljuju se sredstva za potpori programima i projektima, aktivnostima i manifestacijama u kulturi od interesa za Grad Rijeku.

Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti ustanove u kulturi kojima nije osnivač Grad Rijeka, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, druge fizičke i pravne osobe u djelatnosti kulture i umjetnosti (zaštita i očuvanje kulturnih dobara; muzejska djelatnost i vizualne umjetnosti; glazbena umjetnost; dramska umjetnost; ples i pokret; audiovizualna djelatnost, književna djelatnost te inovativne umjetničke i kulturne prakse) te transverzalnih područja (programi kulture u zajednici; programi za mlade te programi kulturne suradnje).

Broj prijava jednog prijavitelja nije ograničen, ali će se sufinancirati najviše tri programa istog prijavitelja po pojedinoj djelatnosti.

Obradu zaprimljenih prijava obavlja Povjerenstvo za provjeru formalnih uvjeta prijava pri Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Nakon provjere svih pristiglih prijava vezano uz propisane uvjete Javnog poziva, Upravni odjel priprema materijale za Kulturna vijeća koji stručno vrednuju prijave. Na temelju njihovih odluka, gradonačelnik donosi odluku o dodjeli financijskih sredstava s popisom odobrenih i odbijenih programa.

Najviše bodova donosi kvaliteta umjetničkog sadržaja programa te jasnoća, cjelovitost, ekonomičnost i provedivost programa. Za programe iz djelatnosti zaštite i očuvanja kulturnih dobara primjenjuju se posebni kriteriji te se najviše bodova odnosi na kriterije vrijednosti i stupnja povijesno-umjetničke i konzervatorske valorizacije, stupanj ugroženosti kulturnog dobra te doprinos programa zaštiti i očuvanju kulturnih dobara inovativnim pristupom i/ili digitalizacijom građe i/ili edukativnim sadržajem.

Rok za podnošenje prijedloga programa je 21. listopada 2024. godine do 16:00 sati, a prijava se podnose isključivo u elektroničkom obliku  putem e-prijavnica koje se nalaze na internetskim stranicama Grada Rijeke.

Za peti ovogodišnji javni poziv za dodjelu subvencija poduzetnicima osigurano 200 tisuća eura

Gradonačelnik je donio i odluku o raspisivanju javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora poduzetnicima, a za peti ovogodišnji javni poziv poduzetnicima osigurano je 200 tisuća kuna.

Predmet ovog Javnog poziva je dodjela nepovratnih potpora iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke s ciljem jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te ostvarivanja dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.

Temeljem ovog Javnog poziva nepovratne potpore dodjeljuju se za troškove certificiranja proizvoda i procesa, izgradnju brenda proizvoda i/ili usluga, implementaciju industrijskog dizajna, nabave i ugradnje strojeva i opreme, troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova te stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

Nepovratne potpore dodjeljuju se za pokriće dijela troškova izvršenog ulaganja. Troškovi se priznaju ako su nastali u razdoblju od 21. rujna 2023. godine, odnosno do raspisivanja Javnog poziva za proteklu godinu, do podnošenja prijave na ovogodišnji javni poziv.

Na ovaj se Javni poziv mogu prijaviti svi poduzetnici malog gospodarstva, odnosno mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Rijeke i pod uvjetom da u protekle dvije godine nisu ostvarili subvencije za mjeru za koju se prijavljuju.

Po ovom Javnom pozivu prijavitelj može podnijeti prijavu na najviše dvije mjere, a iznos subvencija kreće se od minimalnih 2.000 do maksimalnih 10.000 eura.

Prijave na Javni poziv zaprimaju će se isključivo putem Informacijskog servisa Grada Rijeke (on-line prijava/e-obrazac) koji se nalazi portalu eUsluge Grada Rijeke. Prijave na Javni poziv zaprimat će se do 11. listopada u 16:00 sati.

Temeljem mjera sistematiziranih u Općem programu mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke tijekom ove godine već su bila raspisana četiri javna poziva za dodjelu nepovratnih sredstava i to za organizaciju događanja na području grada Rijeke u 2024. godini, iznajmljivačima privatnog smještaja na području grada Rijeke, za uvođenje IT sustava i aplikacija te za poduzetnike početnike, a po kojima je dodijeljeno ukupno 300.000,00 eura.

Branka Benčić ravnateljica MMSU-a

Na temelju prijedloga Upravnog vijeća Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, gradonačelnik Filipović je dosadašnjoj ravnateljici Branki Benčić povjerio upravljanje ovom gradskom ustanovom na sljedeći četverogodišnji mandat.

Na javni natječaj za imenovanje novog ravnatelja pristigle su četiri prijave, koje su sve ispunjavale formalno-pravne uvjete iz natječaja. Prije donošenja prijedloga odluke o imenovanju ravnatelja/ravnateljice Muzeja, Upravno vijeće je na 15. sjednici održanoj 2. rujna 2024. godine provelo intervju s kandidatima na kojem su članovima Upravnog vijeća predstavili svoj dosadašnji rad i prijedlog programa rada Muzeja za četverogodišnje razdoblje.

Riječki program lokalnog partnerstva

Imenovano je Povjerenstvo za odabir projekata u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva te članovi Projektnog tima za provedbu projekta u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva. Povjerenstvo za odabir projekata u sklopu RPLP-a 2022. godine prošireno je na pet članova, od čega su dva člana predstavnici udruga s iskustvom u radu u lokalnim zajednicama i poznavanjem rada vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke, jedan predstavnik medija s iskustvom u informiranju i dva člana predstavnika građana. Projektni tim čine predstavnici gradskih upravnih odjela.

Riječki program lokalnog partnerstva provodi se od 2005. godine i jedinstven je primjer dobrog i kvalitetnog partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke čiji je cilj da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijekom brže i ekonomičnije riješi dio potreba koje građani imaju u svojoj lokalnoj zajednici, što se prije svega odnosi na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi i uređenju manjih javnih površina.

Na 92. gradonačelnikovom kolegiju utvrđeni su nacrti prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja te Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke te zadužen nadležni odjel da nacrte prijavi na poziv za besplatnu dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“.

Doneseni su i drugi zaključci koji se tiču upravljanja gradskim poslovnim prostorima te rada ugostiteljskih objekata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari