Raspisani javni pozivi za potporu poduzetništvu i poljoprivredi u PGŽ; Prioritetni projekti u Gorskom kotaru financirani s 1,5 milijuna kn

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima je na redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije izvijestio o više odluka o rasporedu sredstava za zdravstvo, ruralni i regionalni razvoj te Gorski kotar.

Rebalansom proračuna, za zdravstvenu zaštitu na otocima, županijskoj specijalnoj bolnici za psihijatriju i rehabilitaciju INSULA, PGŽ je osigurala 150 tisuća kuna za financiranje sanitetskog prijevoza pacijenata iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka u bolnicu INSULA na Rab. 200 tisuća kuna je raspoređeno KBC-u Rijeka, a kako su odlučili u Bolnici, time će se urediti četiri sanitarna čvora.

Vatrogasnoj zajednici Primorsko–goranske županije, PGŽ dodijelit će 100 tisuća kuna za izgradnju protupožarnog tornja i nadogradnju flashovera (vrući vatrogasni trening) u sklopu Centra za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama.

Lučkoj upravi Bakar-Kraljevica-Kostrena izdana je suglasnost za uređenje trajektne luke Črišnjeva, projekt vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna kojim će se dobiti 70 komunalnih i 15 nautičkih vezova. Također, odobrena je nabavka i montaža nove kranske dizalice i dizaličnog križa u luci Mošćenička Draga.
Izvršen je posljednji raspored sredstava iz fonda za Gorski kotar, izvijestio je resorni pročelnik Ljudevit Krpan rekavši da su se prijavile posljednje tri jedinice lokalne samouprave kojima je raspoređeno po 166 tisuća kuna.

“Ukupno je iz Fonda u ovom trenutku raspoređeno 1,5 milijuna kuna za prioritetne projekte u Gorskom kotaru. Sve to je dodatno praćeno i dijelom sredstava iz programa ravnomjernog razvitka s dodatnih pola milijuna kuna”, rekao je pročelnik Krpan i podsjetio da je rebalansom proračuna osigurano i 850 tisuća kuna poviše planiranih za program mreže sanjkališta u Gorskom kotaru.

Kako je naveo, trećim rasporedom za sanjkališta u ovoj godini, Gradu Delnice raspoređeno je 750 tisuća kuna što znači da bi iduću zimsku sezonu trebali imati pet sanjkališta koja su financirana od Primorsko-goranske županije, a do kraja mandata, svih devet jedinica lokalne samouprave bi trebale dobiti ta sredstva. “Iako nam je u tijeku snažna ljetna sezona, vodimo brigu da nam se zimska sezona u Gorskom kotaru ostvari uz veliku posjećenost”, zaključio je pročelnik Krpan.
Rebalansom proračuna osigurana su i dodatna sredstva za poduzetništvo i poljoprivredu, a otvorene javne pozive prezentirao je pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan. Kako je naveo, javnim pozivom za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima podupiru se tri mjere – očuvanje i razvoj poljoprivrednog gospodarstva, obnova stočnog fonda na području Gorskog kotara i razvoj novih djelatnosti. Sufinancira se 80 posto potpore do 30 tisuća kuna po gospodarstvu, a jedan od uvjeta je da korisnici imaju minimalno jednu zaposlenu osobu.

Na javnom pozivu za dodjelu potpora male vrijednosti iz „Programa provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije za razdoblje 2017. – 2020.“, poduzetnici mogu ostvariti 80 posto sufinanciranja do 40 tisuća kuna za nabavku opreme. Kako je istaknuo pročelnik Brajan, programom je do sada realizirano ukupno 1,6 milijuna kuna, a uslijed velikog interesa, rebalansom proračuna osiguran je i dodatni iznos financiranja od 890 tisuća kuna.

Na novinarsko pitanje o manjku dodatnih timova hitne medicinske pomoći na Malom Lošinju u vrijeme turističke sezone te obiteljskih liječnika na otocima Susak, Unije i Ilovik, župan Komadina ukazao je na nedostatak liječnika na razini cijele Hrvatske, problem, koji smatra, muči sve zdravstvene institucije i koji se mora sustavno rješavati.

Govoreći o poduzetim mjerama, župan Komadina naglasio je da PGŽ nastoji osigurati dovoljan broj zdravstvenih djelatnika i angažmanom mladih i umirovljenih liječnika. “Mi stvarno činimo sve. Naši gradovi i općine daju i stanove liječnicima samo da ih privuku. Uputili smo na specijalizaciju desetinu liječnika kroz Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu. U okolnostima kojima jesmo, mislim da imamo dobar standard zdravstvene zaštite i još osiguravamo nadstandard”, rekao je župan.

Po pitanju obiteljskih liječnika, župan je rekao kako svi stanovnici manjih otoka imaju svoje obiteljske liječnike na Lošinju. “Svaki građanin Unija, Suska i Ilovika ima svog obiteljskog liječnika koji je stacioniran na Lošinju, a koji po potrebi dolazi na manje otoke. Dodatno je u ljetnoj sezoni angažirano devet timova turističkih ambulanti Doma zdravlja PGŽ, od čega su četiri u cresko-lošinjskom arhipelagu – u Malom Lošinju, Nerezinama, Cresu i Martinšćici”, rekao je župan Komadina pojasnivši da se radi o nadstandardu koji PGŽ dodatno ugovara u odnosu na redovno financiranje zdravstvene djelatnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari