(REAGIRANJE) BLATO 1902 d.d.: “Izražavamo žaljenje svima zbog ličinki u maneštri ali ovo je izdvojen slučaj – ne poslujemo s nepravilnostima!”

“Poduzeli smo korake kako bismo od dobavljača odnosno proizvođača namirnica koje su korištene, a koje su prema deklaracijama na hrani bile zdravstveno ispravne i unutar roka trajanja, dobili analizu zdravstvene ispravnosti svih namirnica koje su sačinjavale navedeni ručak.”, poručuju iz tvrtke BLATO 1902

Početkom tjedna učenike u produženom boravku Osnovne škole Dolac a potom i njjhove roditelje te osoblje škole i cijelu riječku javnost poprilično je uznemirila vijest o pronalasku ličinki kuhinjskog moljca u dječjim tanjurima (o čemu smo ekskuzivno izvijestili OVDJE).

Iako je u međuvremenu stigao i nalaz Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u kojem se potvrđuje pronalazak ličinki kuhinjskog moljca u maneštri od graha, ječma i suhog mesa ali i ističe kako pored izrazite neugode za konzumente hrane nema mikrobiološke opasnosti po ljudsko zdravlje ako se takva hrana konzumira (OVDJE), cijeli slučaj izavao je bujicu komentara na društvenim mrežama.

Stiglo nam je i reagiranje iz tvrtke Blato 1902. d.d. koja je pripremila sporne obroke za djecu u produženom boravku OŠ Dolac što čini već godinama, i ne samo za tu riječku školu.

Reagiranje iz tvrtke Blato 1902. d.d. prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Obraćamo Vam se povodom teksta objavljenog na Vašem portalu dana 06. ožujka 2019.g. pod naslovom „UŽAS NA TANJURU: Djeci u osnovnoj školi Dolac poslužena maneštra s crvima!“, u kojima se iznose netočne i nepotpune informacije u pogledu trgovačkog društva BLATO 1902 d.d. pa Vas pozivam da, sukladno čl. 40. 41. i 56. Zakona o medijima (NN 59/2004), objavite slijedeći ispravak, ujedno odgovor, objavljene informacije.

U članku, navodi se, među ostalim, da su u ručku (maneštra) koji je poslužen djeci produženog boravka riječke Osnovne škole „Dolac“ pronađeni crvi, te da su neki roditelji tvrdili da su djeca povraćala i žalila se na bolove u trbuhu, te kako se isti roditelji žale da nisu zadovoljni hranom koja se poslužuje u produženom boravku u toj školi, a koju poslužuje BLATO 1902 d.d.

U odnosu na ove objavljene informacije, ističemo kako slijedi.

Nekoliko sati prije negoli je ručak poslužen djeci u OŠ „Dolac“, u prostorijama naše tvrtke BLATO 1902 d.d., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izvršio je ispitivanje gotovog jela – maneštre od ječma, fažola i suhe hrane, dakle upravo ručka koji je poslužen djeci. Uzorak je uzet u 12,25 sati toga dana. Rezultat tog ispitivanja izdan je dana 07. ožujka 2019.g., te Vam isti u prilogu dostavljamo.

Iz tog Izvještaja o ispitivanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo razvidno je da je isti u skladu s mikrobiološkim kriterijima i standardima. Napominjemo da su svi dosadašnji nalazi Zavoda za javno zdravstvo isto tako bili uredni.

Nesporno je da je u ručku posluženom u Osnovnoj školi-Scuola elementare Dolac, pronađen kuhinjski moljac, odnosno „lepidoptera“ za kojeg je inače moguće da se može zateći u grahoricama ili žitaricama.

Dakle, nije riječ o crvima, već o ličinkama kuhinjskog moljca. Dakako da se time ne opravdavamo za nemili događaj, ali je bitna razlika u pogledu opasnosti za zdravlje djece. Poslužena hrana, uzorkovana nakon neugodnog događaja u školi od strane istog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, prema nalazu je mikrobilološki ispravna što dokazuje da nije ugrožena sigurnost i zdravlje korisnika.

Poduzeli smo korake kako bismo od dobavljača odnosno proizvođača namirnica koje su korištene, a koje su prema deklaracijama na hrani bile zdravstveno ispravne i unutar roka trajanja, dobili analizu zdravstvene ispravnosti svih namirnica koje su sačinjavale navedeni ručak.

Želimo istaknuti da se za poslove pripreme i dostave ručkova u školama natječemo putem postupka javne nabave, a to znači da posjedujemo sve potrebne reference za profesionalno obavljanje ovog posla.

Učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole izražavamo žaljenje radi neugodnosti koju su doživjeli i spremni smo nadoknaditi svu eventualno pričinjenu štetu.

Međutim, u našem slučaju riječ je o jednom, izdvojenom slučaju, a nije riječ o nepravilnosti u poslovanju naše tvrtke. Nadamo se da će dugogodišnji korisnici naših usluga prepoznati našu dobru poslovnu praksu.

Slijedom navedenog, pozivam Vas da, sukladno Zakonu o medijima, objavite ovaj ispravak objavljene informacije, ujedno odgovor na istu.”, stoji u priopćenju tvrtke Blato 1902 d.d. kojeg potpisuje direktorica Marina Kapor.

U nastavku možete pogledati Izvještaj o ispitivanju hrane:

nalaz (1)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari