REAGIRANJE MLADEŽI HDZ-a PGŽ NA TRIBINU U „ZAJCU“: „Vrijeme je da prestanemo s osvrtanjem na prošlost“

Mladež HDZ-a Primorsko-goranske županije uputila je HNK Ivana pl. Zajca i medijima priopćenje odnosno odgovor na otvoreni poziv iz Kazališta za sudjelovanje na tribini o kulturnoj politici u organizaciji HNK Ivan pl. Zajca

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Poštovani, prije svega, zahvaljujemo se na otvorenom pozivu koji ste nam uputili. Drago nam je da ste iskazali interes vezano uz naše sudjelovanje, odnosno nesudjelovanje u raspravi o kulturi našega grada koju organizira Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca.

Javni istupi i prozivanje Mladeži Hrvatske demokratske zajednice pokazuju Vaše zanimanje za nas, a to potvrđuje tvrdnju koju ste i sami napisali na stranicama kazališta da smo Nova snaga za novo vrijeme. Mi vjerujemo i znamo da smo jedna sasvim nova snaga, za budućnost koja je pred nama, a bolja budućnost je ono čemu se u svom radu i
djelovanju posvećujemo. No, iznimno nam je zadovoljstvo da to uviđa i eminentna institucija kao što je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca.

S obzirom na to da smo unaprijed ˝osuđeni˝, a riječi našeg predsjednika županijske organizacije Mladeži HDZ-a Primorsko goranske županije, izvrnute i pogrešno prenesene, odlučili smo ne odazvati se Vašem pozivu. Osim toga, postoji i niz drugih razloga koji su nas potaknuli na izostanak s rasprave.

Kao što ste upoznati, ovo nije prva rasprava o kulturi. Mladež HDZ-a Primorsko goranske županije aktivno je sudjelovala na čitavom nizu debata i javnih rasprava raznih institucija, samoinicijativno ili na poziv organizatora. Voljeli bismo sudjelovati u raspravi na kojoj bismo imali priliku nešto reći o kulturi, njenom utjecaju na društvo i njenom položaju u društvu, važnosti kulture u životu mladog čovjeka, no, bojimo se da će ovdje biti najmanje riječi o kulturi!

Mišljenja smo da kazalište treba kritizirati društvenu zbilju, ukazivati na probleme i anomalije društva, ali gledajući opus tema kojima se Vi okrećete, nismo sigurni da ste na pravom putu. Tko pravi goruće probleme u ovome društvu? Jesu li to branitelji? Možda kršćanska zajednica? Hrvatska demokratska zajednica i gospodin Karamarko? Domovina Hrvatska?

Nakon svakog Vašeg kulturnog eksperimenta, uvijek se ista strana nađe povrijeđena- kažete da je to slučajno? Nismo sigurni da je tako. No, ako su ove skupine, koje smo nabrojali u prethodnoj rečenici, uistinu najveći problemi našega društva- tada smo jako sretno društvo. Ipak, daleko smo od toga, što ukazuje na krivi fokus vašega rada.

Puno je izglednije da provodite politiku riječkog SDP-a koji šalje poruku građanima i komunicira svoje političke stavove. Ako smo u krivu, očekujemo da se onda oni jasno ograde od Vas jer dok se, primjerice, s jedne strane troši novac poreznih obveznika za privatna politička razračunavanja i ideološke manipulacije, Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj.

Često možemo čuti da se donose novi koncepti kulture, da se hrabro ruše vladajući stereotipi, ali uz takvu podršku vlasti (donedavno i na najvišoj razini), moramo primijetiti da to
nije ni hrabro, ni odvažno. Morate znati da to nije kultura- to je ideologija!

Zanimljiva nam je i predstava koja bi trebala biti podloga za raspravu- Kompleks Ristić. Moramo priznati da nismo uočili prevelike poveznice između problematike predstave i riječke kulturne scene.

Pretpostavljamo da je riječ kompleks misao vodilja. Ustaše, partizani, problem jugoslavenskog kazališta i sl.- ne uviđamo da su to goruća pitanja za naše društvo. Mišljenja smo da je vrijeme da se okrenemo budućnosti i razvoju Hrvatske i hrvatskog društva u jedno zdravo, europsko, moderno društvo uz želju za napretkom, prevladavanjem ideoloških razlika i zajedničkim djelovanjem i težnjom za boljim sutra.

Vrijeme je da prestanemo s osvrtanjem na prošlost i na ideološka previranja s predznakom daleke prošlosti. Ono što danas vidimo oko sebe su ljudi opterećeni gospodarskom krizom, nezaposleni mladi, derutne bolnice, siromaštvo, odlazak čitavih obitelji u želji za boljim životom negdje daleko od domovine, beznađe…

Zašto nikada niste prikazali predstave o tome? Zašto niste prikazali predstavu o mladom
čovjeku koji napušta ovo zemlju s diplomom u ruci? Pacijente u derutnim bolnicama bez lijekova koji su im prijeko potrebni za život? O samohranoj majci koja ostaje bez posla? O životu 100%-tnog hrvatskog ratnog vojnog invalida? O Energu?

Naša je Mladež okrenuta budućnosti te svo svoje znanje želimo uložiti u izgradnju bolje i pravednije, najdraže nam Domovine! To je naša misao vodilja, nas ne vodi kompleks!

Na kraju, nadam se da Vam nećemo nedostajati na tribini, ali ne brinite- mi smo uvijek negdje u blizini. Možete kod nas uvijek svratiti, bez brige- ne morate čekati izvješen natpis na našoj zgradi, slobodni ste uvijek doći popričati o svim temama.

S poštovanjem, Mladež HDZ-a Primorsko goranske županije“, zaključak je priopćenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views