NOĆ MUZEJA NA DRENOVI: Najspektakularniji izlošci – krila borbenih zrakoplova srušenih iznad Kvarnera 1944. godine!

Zavičajni muzej Drenove nastao unatrag nekoliko godina plodnom suradnjom drenovskog Društva Bez granica i Mjesnog odbora Drenova i ove godine priređuje atraktivan program povodom obilježavanja svehrvatske manifestacije Noć muzeja 2016

Ovogodišnji program Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove (petak 29. siječnja) kreiran je u suradnji Društva štovatelja baština Bez granica, Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci, riječke Udruge 051, zaljubljenika u povijest Damira Batistića i Radovana Živanovića te slovenskog karikaturista Franka Jurija, novinara i bivšeg zastupnika u parlamentu Republike Slovenije. Posjetitelji Noći muzeja na Drenovi moći će razgledati Jurijeve radove na aktualne (po)granične teme kakve su žilet žica, migracije i drugo.

Zavicajni muzej

Program kreiran u suradnji s Mjesnim odborom Drenova održat će se u prostorijama MO Drenova namijenjenima djelovanju Zavičajnog muzeja Drenove na adresi Drenovski put 138 a, u zgradi poznatoj kao „Granica“, jer su u njoj u razdoblju između dva svjetska rata – kada je tim dijelom Rijeke prolazila granica – stolovali talijanski carinici. Program započinje u 19 sati, a predviđeno je da traje do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Posebna atrakcija ovogodišnje Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Drenove bit će izlošci iz razdoblja Drugog svjetskog rata, točnije ostaci borbenih zrakoplova srušenih nad Kvarnerom 1944. godine! Izložba je zamišljena kao svojevrsno podsjećanje na povijesne događaje na riječkom području kako se ne bi zaboravile strahote kojima su kroz povijest bila izložena pogranična područja, i kako bi se – u skladu s nazivom Društva Bez granica – istaknule prednosti prekogranične suradnje i mirnog suživota sa susjedima.

Iz bogatog programa Noći muzeja na Drenovi treba izdvojiti i predavanja o granici ravnateljice riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja dr.sc. Tee Perinčić. Kustos istog Muzeja Ivo Mileusnić pripremio je izložbu zanimljivih izložaka vojne opreme iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja.

Tim Udruge 051 će ukratko ispričati zanimljivosti o raznim lokacijama i predmetima – oružju i opremi iz proteklih ratova – pronađenima na našem području.

Ostatke zrakoplova pronašla ekipa zanesenjaka

Radovan Živanović, Tomislav Šnajdar, Sanjin Tvrde i Marin Iljadica prijatelji su koje veže neobična strast – već 15 godina istražuju mjesta padova zrakoplova iz Drugog svjetskog rata i prikupljaju njihove ostatke! Zaljubljeni su u povijest i istraživanje povijesti, pa su dosad već prikupili ostatke stotinjak zrakoplova na području od Istre do Dalmacije!

IMG_20160128_183941

Zahvaljući njima, a posebno Radovanu Živanoviću koji je za ovu izložbu ustupio neke svoje zanimljive nalaze, posjetitelji Noći muzeja na Drenovi moći će vidjeti dio repa američkog bombardera B-17 i poklopac motora njemačkog lovca Messerschmitt Bf 109 koji su oboreni 18. ožujka 1944.

Naime, toga dana iznad Rijeke odvijala se najveća zračna bitka tijekom Drugog svjetskog rata na ovom području. Tada su američke bombardere u napadu na zračne baze fašista oko Udina presreli njemački lovci. Između Crikvenice i Klane ujutro toga dana srušilo se čak 10 zrakoplova – oborena su tri američka bombardera B-17, dva američka lovca P-47 i pet njemačkih lovaca Messerschmitt Bf 109. Ostatke mnogih od njih „spasila“ je upravo gorespomenuta ekipa kojoj je konačni cilj pronađene ostatke postaviti u nekom svom budućem muzeju.

noć muzeja drenova plakat

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari