REAKCIJA ŽENSKE INICIJATIVE U OPATIJI: „Žene nisu inkubatori i moraju imati pravo na izbor“

Zadiranje u privatni život pacijentica i stigmatiziranje njihove odluke suprotno je sekularnom karakteru ove države, istaknule su predstavnice Ženske inicijative Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata

„Ulaganje u edukaciju mladih te spolni i građanski odgoj neophodni su kako bi seksualna kultura postala sastavni dio njihova života. Pitanja o kontracepciji i metodama zaštite, opasnostima i rizicima, ali i odgovornosti spolno zrele osobe, ona su na koja se odgovore mora dati mladima na vrijeme. Upravo tako moći ćemo utjecati na smanjenje stope pobačaja“ istaknule su danas članice Ženske inicijative Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata na konferenciji za medije održanoj u Opatiji.

Osvrćući se na poljski „crni ponedjeljak“ i molitelje ispred Vukovarske bolnice predsjednica Ženske inicijative Romina Alkier naglasila je kako je zadiranje u privatni život pacijentica i stigmatiziranje njihove odluke suprotno sekularnom karakteru ove države. Uloga žene svodi se ulogu inkubatorice, što vodi daljnjoj eroziji već krnjih ženskih prava.

romina-nova

Broj pobačaja u stalnom je padu pa se tako 2015. godine na inducirani prekid trudnoće odlučile 3002 žene. Bez obzira na to koji njihovi razlozi bili, pravo na izbor mora postojati, nadodala je Barbara Konestabo, tajnica regionalnog saveza i poručila kako stav da ne postoji ljudsko pravo žene na odluku o abortusu, već samo pravo na život, obezvređuje i omalovažava sve žene.

„Ponekad, kada slušate argumente tzv. pro life pokreta, čini se da oplođena jajna stanica ima puno veća prava nego osoba koja je nosi. Naravno, nama nije cilj poticati pobačaj, već naglasiti da žene moraju imati mogućnost vlastitog odlučivanja o svojoj maternici i tijelu“, zaključile su Konestabo i Alkier razočarane zbog činjenice da se u 2016. godini još uvijek razgovara o ovim temama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views