REKORDNA TURISTIČKA SEZONA: Rijeka u devet mjeseci bilježi rast od 18 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima!

Foto: Ilustracija

U Salonu Grada Rijeke održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni turistički rezultati grada Rijeke za prvih devet mjeseci 2015. godine. Rijeka u prvih devet mjeseci ove godine bilježi rast od 18 posto u dolascima i 25 posto u noćenjima, a takvi turistički rezultati potvrđuju daljnji rast ukupnih prihoda po svim djelatnostima.

U prvih devet mjeseci 2015. godine ostvareno je 18 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, slijedi privatni smještaj, zatim hosteli, kampovi i prenoćišta. Na području grada Rijeke najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, Njemačke, SAD-a, Francuske, Španjolske, Poljske, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, te Izraela.

Financijski rezultati promatrani su kroz tri najvažnije turističke djelatnosti – smještaj, priprema i usluga hrane i pića, te putničke agencije. Po djelatnostima, najznačajnija je promjena razine prihoda u pripremi i usluzi hrane i piće, no putničke agencije i djelatnosti smještaja također bilježe rast prihoda. Također, ti sektori bilježe i porast broja zaposlenih pa se tako broj ukupno zaposlenih u turizmu povećao za 44 posto.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je kako je ovo po svim pokazateljima rekordna sezona za područje grada Rijeke, te da vjeruje da će se taj trend nastaviti i u 2016. godini. „Odradili smo uspješnu turističku sezonu i nadam se da ćemo ju tako odraditi i do kraja budući da znamo da turistička sezona u gradu Rijeci traje tokom cijele godine, a ne samo ljeti“- rekao je Škarpa.

Usporedbom ukupnih prihoda u turizmu s ukupnim brojem noćenja nameće se jasna veza između stabilnog rasta broja gostiju koji iz godine u godinu generira sve veći prihod. Pozitivan skok u ukupnim prihodima rezultat je između ostalog povećane kvalitete turističke ponude na području grada Rijeke u svim segmentima. Omogućavanjem dodatnih sadržaja i aktivnosti, povećanjem turističkih kapaciteta dolazi do stvaranja dodane vrijednosti koja u konačnici rezultira uključivanjem većeg broja poduzetnika u turizam te zapošljavanjem većeg broja zaposlenika u različite grane turističkih djelatnosti.

Vojko Obersnel i Petar Skarpa
Vojko Obersnel i Petar Škarpa

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je veliko zadovoljstvo ovim izuzetnim rezultatima navodeći kako svima godi činjenica da upravo grad Rijeka ima najveći porast u broju noćenja na području Primorsko-goranske županije. „Kada znamo da u našoj županiji imamo destinacije poput Krka, Cresa, Raba, podatak da je Rijeka po prihodima na drugom mjestu, odmah iza Opatije, je nešto što nas zaista veseli“- rekao je gradonačelnik.

Zajednička aktivnost poduzetnika svih turističkih djelatnosti, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, kroz mnogobrojne projekte rezultira činjenicom da turizam postaje sve važnija grana riječke ekonomije i važan izvor prihoda sve većeg broja građana. Sve to nije slučajno već rezultat promocije grada Rijeke kao nezaobilazne destinacije. Manifestacije poput Riječkog karnevala, Riječkih ljetnih noći, Ljeta na Gradini i brojne druge pridonose stvaranju druge slike o našem gradu. Tu su još i nezaobilazni segmenti turizma poput kulturnog i vjerskog turizma, ali i brojna ulaganja u infrastrukturu grada.
Jačanje grada Rijeke kao turističke destinacije danas predstavlja čvrstu osnovu za daljnji razvoj lokalnog turizma. Dobri turistički rezultati u prvih devet mjeseci ove godine garantiraju daljnji rast ukupnih prihoda po svim djelatnostima.
(Iva Blažević/GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari