KOMEMORACIJA PETRU ĆUĆI GRABOVCU Obersnel: Ćućo je bio izuzetno zanimljiv, znatiželjan i direktan čovjek

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je danas komemoracija u povodu smrti Petra Ćuće Grabovca, legendarnog fotoreportera Novog lista. Umro je 3. listopada 2015. godine, u 86. godini života.

Petar Grabovac – Ćućo (1929.-2015.) bio je legendarni fotoreporter Novog lista, kroničar novije povijesti Rijeke. Fotografskim je aparatom četiri desetljeća bilježio sva zbivanja u Rijeci i okolici i na desetak tisuća negativa sačuvao dio riječke prošlosti.

Komemoracija Grabovac

Na komemoracijskom skupu govor za Petra Ćuću Grabovca održali su gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, glavni urednik Novog lista Nenad Hlača, Silvano Ježina, fotoreporter, učenik i kolega Petra Ćuće Grabovca te osobni prijatelji Branko Mijić i Miroslav Ćiro Blažević.

Komemoracija Grabovac1

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je Ćućo bio izuzetno zanimljiv sugovornik, znatiželjan i direktan čovjek, koji je svojim fotoaparatom zapisivao život grada i njegovih građana. Spomenuo je Ćućinu monografiju „Rijeka“, objavljenu koncem prošle godine koju su svi sa nestrpljenjem dugo iščekivali te ispričao nekoliko anegdota koju je osobno doživio sa legendarnim Ćućom.

Komemoracijski skup organizirali su Grad Rijeka i Novi list. (Mia Mohorić/GR)

[highlight] Ćućo je za svoj rad nagrađen brojnim nagradama, a u samo dvije godine, od 1954. do 1956. dobio je čak 34 međunarodna priznanja. Na Olimpijadi u Melbourneu 1956. godine nagrađen je srebrnom plaketom za sportsku fotografiju. Dobitnik je i četiri republičke i dvije savezne nagrade, a kao prvi u Hrvatskoj ponio je nagradu “Zlatno pero” Hrvatskog novinarskog društva za kameru (1972). Dobitnik je i Nagrade Grada Rijeke za životno djelo (1990). [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari