RI GASTRO 2019: Pred nama su manifestacije za prste polizati – “Srdela je IN” i “Dani trešanja”!

Najavljeni drugi ovogodišnji Ri gastro dani: “Srdela je IN” i “Dani trešanja – mediteranskom prehranom do dugovječnosti!”

Ri gastro i riječki ugostitelji početak lipnja tradicionalno posvećuju adutima mediteranske prehrane i Kvarnera – plavoj ribi i trešnjama.

Tako će prvi tjedan, od 03. do 09. lipnja  na jelovnicima zavladati neokrunjena kraljica mora –srdela, bogata nutrijentima i velikog gastronomskog potencijala. Potom od 10. do 16. lipnja, slijedi slatka i sočna vjesnica ljeta – trešnja, najukusnija i najzdravija upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz popratna događanja i stručna predavanja za zdraviji život, te humanitarnu notu „Moje mjesto pod suncem“ za sretnije djetinjstvo (program socijalne inkluzije djece u riziku od siromaštva, Centar za kulturu dijaloga).

Navedene gastronomske manifestacije, u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i u suradnji s riječkim ugostiteljima prigodno su predstavljene u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska Kašetica“, a najavili su ih Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, Damjan Miletić, mag.oec., voditelj Gastro HUB-a, prof. dr. sc. Toni Valković, dr.med., predavač na Ri gastru i chef Nenad Stojanović, ugostitelj – Primorska konoba.

Ukusne zalogaje na press konferenciji, za predstavljanje Ri gastro dana pripremila je Primorska konobaiz svoje prigodne ponude jela sa srdelama i slastica s trešnjama.

Ri gastro – Srdela je IN započinje u ponedjeljak, 03. lipnja i traje do nedjelje, 9. lipnja, u riječkim ugostiteljskim objektima – partnerima projekta: Bistro Conca d’Oro, bistro Mornar, bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu,   bistro Placa 51, Primorska konoba, konoba Ribica, konoba Blato,Brasserie As, a la carte restoran Kamov (Hotel Bonavia Plava Laguna) i restoran hotela Continental,a potom od ponedjeljka, 10. lipnja do nedjelje, 16. lipnja, slijede Dani trešanja, kada se navedenim objektima još pridružuju: konoba Ćakula, kavana&bar Grad, Cukarikafe bar, Rica Gluten Free islastičarnica Cacao.

Središnju ulogu u kulinarskoj tradiciji imaju plava riba, maslinovo ulje, obilje povrća i voća, te vino, stoga će toj tematici biti posvećena radionica sljubljivanja srdele i vina, koja će se održati u utorak, 04. lipnja u prostorijama Visoke poslovne škole PAR u 11 sati, ulaz slobodan.

Mediteranska dijeta kao način života preporučeni je zlatni standard za zdravlje i dugovječnost, a UNESCO ju je uvrstio na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine po nutritivnoj vrijednosti i kao životni stil po mjeri čovjeka, o čemu ćete  više moći saznati na stručnim predavanjima za zdravlje, koja će se održati u utorak, 11. lipnja  u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, od 18 do 20 sati, ulaz slobodan.

Popratni program se nastavlja u petak, 14. lipnja, Gastrofeštom u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na Trgu 128. brigade HV i Trgu Republike Hrvatske, s početkom u 10 i 30 sati.

Dođite na Ri gastro dane, uživajte u okusima Mediterana, educirajte se o zdravlju i kulturi stola, a ujedno pomažite djeci!

Više informacija o programu i ponudi jela na www.visitRijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja