KARDIOLOG NEVEN ČAČE

Video | (RI TV) Razgovarali smo s riječkim liječnikom iz tima koji je uspješno obavio zahvat postavljanja stenta kod djece!

Foto: Riportal

8. užujka 2021. godine u Rijeci je izveden zahvat postavljanja stenta na mjestu suženja aorte, kod dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina.

Zahvat koji je bilo moguće obaviti samo u Zagrebu, od sada je dostupan i u Rijeci! Operaciju su izveli pedijatrijski interventni kardiolozi prim. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka iz Dječje bolnice Kantrida.

Nakon što smo čuli sretnu vijest zaputili smo se u riječki KBC, lokalitet Kantrida te smo porazgovarali s prim. Nevenom Čače o samom zahvatu.

Više u VIDEOPRILOGU:

Zahvaljujući novom načinu liječenja djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju grudni koš i srce, a oporavak će im biti daleko brži i lakši. Očekivani završetak liječenja bit će oko 18 godine života nakon završetka rasta i razvoja, kada će se zahvat ponoviti, proširiti postojeći stent i time postići trajno izlječenje. U Republici Hrvatskoj je do sada na zagrebačkom Rebru izvedeno desetak takvih zahvata.

Ova se nova metoda liječenja izvodi u općoj anesteziji, a do mjesta koarktacije aorte dolazi se femoralnim pristupom kroz arteriju u području prepone. Potom se učini snimanje krvne žile s kontrastnim sredstvom te se do mjesta suženja uvede balon-kateter na kojem se nalazi nerašireni stent (metalna mrežica). Napuhavanjem balona stent se širi, utiskuje se u stjenke krvne žile i tako održava arteriju prohodnom, pojašnjava prim. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji je izveo zahvat.

Operacija je obavljena u prostorima sušačke angiosale uz pomoć tima suradnika; anesteziologinje dr. Dunje Rački Simić medicinskih sestara, instrumentara, inženjera radiologije, te uz potporu konzultanta dr. Roberta Sabiniewicza s Klinike za dječju kardiologiju i urođene srčane greške Sveučilišne bolnice Gdanjsk u Poljskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari