NAGLASAK NA MLADIMA

Video | (RI TV) VIŠKOVO: U najmnogoljudnijoj općini brinu o mladima; Počela izrada Lokalnog programa za mlade Općine Viškovo

U prostorima Doma hrvatskih branitelja danas je održana konferencija za medije kojom je obilježen početak izrade Lokalnog programa za mlade Općine Viškovo

Taj će dokument za Općinu Viškovo do kraja kalendarske godine izraditi Udruga Žmergo koja ima višegodišnje iskustvo u izradi ovakvih dokumenata.

Uz općinsku načelnicu Sanju Udović, na konferenciji je bio i njezin zamjenik Denis Mladenić te Diana Kovačić, predsjednica Udruge Žmergo.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Općina Viškovo je 2020. godine dobila status Općina-prijatelj djece što je bila kruna naših aktivnosti usmjerenih prema djeci i mladima jer djecu pratimo od najranije dobi, od vrtića preko školovanja do pozicioniranja na tržištu rada.

Općina Viškovo nema problema s natalitetom, godišnje nam se rađa od 150 do 180 djece, a prema posljednjem popisu stanovništva Viškovo ima 16.015 stanovnika gdje je udio djece i mladih značajan. Iako Državni zavod za statistiku još nije objavio rezultate po dobnim kategorijama s lanjskog popisa stanovništva, na popisu prije 10 godina smo u Viškovu u dobi od 10 do 29 godina imali oko 3500 stanovnika, ali sam uvjerena da će ta brojka biti još veća nakon obrade rezultata s Popisa 2021. godine.

Na tom smo tragu i krenuli u izradu Lokalnog programa za mlade jer nas veliki broj djece i mladih obvezuje da nastavimo promišljati politike prema djeci i mladima. Izradom Lokalnog programa za mlade želimo ih uključiti u komunikaciju s izvršnom i predstavničkom vlasti kako bi sudjelovali u kreiranju politika u narednom razdoblju. Ovo je tek prvi korak, a u drugom se nadam uključivanju mladih u iznošenje ideja i programa te u konačnici i njihovim sudjelovanjem u implementaciji konkretnih mjera iz Lokalnog programa za mlade Općine Viškovo”, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

U ime izrađivača Lokalnog programa za mlade Općine Viškovo, na konferenciji se obratila predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić.

„Ovo je iznimno važan proces, veseli nas ova suradnja i da ste nas prepoznali kao stručnjake u radu s mladima i razradi lokalnih politika za mlade. Sretni smo kada čujemo da općine i gradovi pokreću ovakve procese jer je Lokalni program za mlade jedna vrsta strateškog dokumenta koji sadrži više stvari. Prije svega, okuplja sve lokalne resurse namijenjene mladima, javne i privatne te sintetizira potrebe mladih s područja općine.

Ovom prilikom pozivam sve mlade ljude, njihove roditelje, none, noniće da se uključe maksimalno u sve moguće korake. Osmislili smo participativan proces u kojem ćemo se u okviru fokus grupa s mladima nalaziti uživo, ali ćemo pripremiti i on-line upitnik za iznošenje ideja, potreba i mišljenja mladih. Stoga pozivam sve u dobi od 15 do 30 godina, sve koji se sustavno bave mladima, kroz kulturu, sport ili rekreaciju, da se uključe i iznesu svoje viđenje onoga što je mladima s područja Viškova važno.

Ovaj će strateški dokument na svojevrstan način dirigirati općinsku politiku prema mladima i za mlade, bit će i informativan i edukativan jer će na jednom mjestu biti vidljivo koliko se i u koje programe za djecu, mlade ili mlade obitelji već sada izdvaja iz proračuna“, naglasila je u ime izrađivača Lokalnog programa za mlade Općine Viškovo Diana Kovačić, predsjednica Udruge Žmergo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari