ULAZI I STARTUP INKUBATOR

RiHub postaje i prostor razvoja malog i srednjeg poduzetništva; Ostaje vjeran programima bliskima kulturi

Ulaskom Startup inkubatora Rijeka u RiHub te ponovnom uspostavom coworkinga za zainteresirane pojedince iz područja kulturnih i kreativnih industrija, taj se prostor stavlja i u funkciju razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Rezultat je to suradnje Odjela za poduzetništvo i Odjela za kulturu s ciljem da prostor RiHuba, ostane prostor namijenjen kulturnim programima i sadržajima, civilnim inicijativama i aktivističkim programima bliskim kulturi, ali i da u njemu djeluje Startup inkubator Rijeka kojemu je prostor u Ružićevoj ulici postao nedostatan.

Foto: Mateo Levak/Riportal

RiHub je uređen i otvoren u rujnu 2018. godine kao središnje mjesto za informiranje javnosti o projektu Europske prijestolnice kulture. Riječ je o prostoru koji se prostire na 1007m². Autorice projekta uređenja ovog prostora bile su Ana Boljar i Ida Križaj Leko, koje su upravo za uređenje RiHuba osvojile nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2018. godinu.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Kako je prigodom obilaska prostora naglasio Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke za uređenje ovog prostora Grad Rijeka je izdvojio 4.4 milijuna kuna. Od njegova otvaranja taj prostor su koristili Odjel za kulturu Grada Rijeke i TD Rijeka 2020 koristili kao centralno mjesto okupljanja sudioničkih programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture u koje su bili uključeni građani, kao mjesto održavanja brojnih javnih događanja, edukacija, radionica, predavanja i tribina, kao press centar EPK projekta, te coworking prostor u kojem je prosječno mjesečno boravilo 35 korisnika.

RiHub je postao rasadnik kreativnih i kulturnih industrija i popularno mjesto okupljanja građana, no epidemiološka situacija je u ožujku 2020. ograničila mogućnosti korištenja prostora i dovela do prestanka s radom velikog open-space Coworking prostora, namijenjenog profesionalcima iz kreativnih i kulturnih industrija.

Foto: Mateo Levak/Riportal

‘Veseli nas činjenica da smo uspjeli redefinirati prostor RiHub-a i promijeniti način funkcioniranja prostora kao i programa koji bi se u njemu provodili. Tako smo u veljači ove godine prostor RiHub-a predali na korištenje Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke, koji će, u suradnji s Odjelom za kulturu u njemu provoditi programe razvoja poduzetništva s naglaskom na jačanje kreativnih kulturnih industrija i njihovog povezivanja s ostalim gospodarskim sektorom. Time se nasljeđe EPK, koje RiHub predstavlja, stavlja u funkciju razvoja malog i srednjeg poduzetništva. RiHub će i dalje ostati prostor za kulturne programe i sadržaje, kao i u periodu prije epidemije koronavirusa. Naša je želja razvoj ljudskih potencijala, stvaranje jake startup zajednice i poticanje povezivanja riječkih poduzetnika, inovatora i kreativaca, a ovaj je prostor idealan za to i nadam se da će za njegovo korištenje vladati veliki interes”, kazao je Filipović.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke kazala je kako je porast interesa za uslugama riječkog Startup inkubatora posebno jak u protekle dvije godine, pa se dosadašnji prostor u Ružićevoj ulici 14, pokazao nedostatnim za organizaciju i provedbu aktivnosti te pružanje podrške korisnicima.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Stoga je Startup inkubator već tijekom 2020. organizirao nekoliko događaja u prostoru centra RiHub: završnicu 11. generacije Demo Day 20/11, ulazak nove 12. generacije te nekoliko radionica i susreta. Te su aktivnosti pokazale da prostor RiHub- pruža izvrstan infrastrukturni potencijal za kreiranje novih sadržaja Startupa. Multifunkcionalna dvorana sa 66 sjedećih mjesta omogućava prisutnost svih članova korisničkih timova na edukacijama, a uz redovna predavanja i radionice u planu je organizacija prezentacija, gostujućih predavanja, meet-upova, tematskih događaja, tribina i natjecanja, koji će biti namijenjeni i široj publici, te popularizirati RiHub i Startup inkubator, kao i sve imanentne sadržaje, a prije svega postojeći Coworking prostor.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Otvoreni dio galerije s oko 12 sjedećih mjesta namijenjen je aktualnim korisnicima Startup inkubatora, a u planu je iskorištavanje i podrumskog prostora, koji će se prenamijeniti u radionicu za pripremu i testiranje poduzetničkih projekata timova aktualne generacije polaznika Startup inkubatora.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Galerija centra RiHub raspolaže s uredskim kapacitetima u kojima će biti smještene koordinatorice aktivnosti Startup inkubatora iz Odjela za poduzetništvo, te djelatnik Odjela za kulturu zadužen za programe i aktivnosti iz područja kulture. SmartRi – Centar kompetencija za pametne gradove uskoro će na ulazu u RiHub postaviti video zid na kojem će se predstavljati sva postugnuća, inovacije i programi.

Coworking prostor u funkciji kulture

Veliki open-space Coworking prostor, namijenjen profesionalcima iz područja kreativnih i kulturnih industrija (KKI), koji je pokrenut u RiHub-u u okviru programa EPK 2020, a koji je prestao je s radom tijekom zatvaranja u ožujku 2020., sada će ponovo biti u funkciji, doduše u manjem opsegu zbog mjera vezanih uz zaštitu od korone.

Zadatak Startup inkubatora je oživjeti Coworking kao samostalnu ili komplementarnu uslugu koja se aktualnim korisnicima pruža besplatno. Usluga će, također, biti na raspolaganju i bivšim korisnicima, mentorima, suradnicima Startup-a i drugim zainteresiranim pojedincima i timovima koji će tu uslugu moći koristiti po povoljnim cjenovnim paketima. Ti će aranžmani uključiti i dodatne pogodnosti u okviru cijene kao što su sudjelovanje na edukacijama, gostujućim predavanjima i dodatnim sadržajima.

Integracijom Coworking prostora u postojeću poduzetničku infrastrukturu obogaćuje se podrška poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima te omogućava cjelovitost inkubacijskog procesa po principu one-stop-shop. Coworking prostor čini 25 mjesta, uz mogućnost da svako od njih, po potrebi i u regularnim uvjetima, može dijeliti i više osoba.

Zbog epidemioloških mjera korištenje Coworking prostora u 2021. godini bit će besplatno.

Kako je pojasnio pročelnik Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Programi iz područja kulture, Coworking prostor će svim zainteresiranim pojedincima s područja kulturnih i kreativnih industrija, civilnim inicijativama, aktivističkim programima bliskim kulturi i dalje biti na raspolaganju, a moći će se koristiti za izložbene i radioničke projekte. Sve potencijalne kulturne programe koordinirat će Odjel za kulturu u suradnji sa Odjelom za poduzetništvo koji upravlja RiHubom.

Foto: Mateo Levak/Riportal

O svojim iskustvima u Startup inkubatoru Rijeka govorilo je dvoje polaznika, iz desete generacije Neven Vorkapić i dvanaeste generacije, Martina Tuta.

Startup inkubator Rijeka, kao integralni dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo, od 2013. godine pruža besplatnu podršku fizičkim osobama u razvoju vlastitih poduzetničkih ideja. Do danas je usluge inkubatora koristilo 478 korisnika okupljenih u 195 timova. Startup inkubator primarno je bio namijenjen mladima do 30 godina, kako bi u timu ili individualno stekli poduzetničke vještine i znanja te vlastite ideje pretvorili u poduzetnički pothvat. Uz pružanje edukacija iz svih relevantnih područja te mentorskih savjetovanja u specifičnim izazovima, Startup inkubator na raspolaganje svojim korisnicima stavlja i druge usluge poput pomoći u kreiranju poslovnog plana, radnog prostora s pratećom infrastrukturom, te povezivanja s investitorima i međunarodnom startup scenom. Sve su usluge za korisnike u potpunosti besplatne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari