NA INICIJATIVU NAČELNICE SANJE UDOVIĆ

Općina Viškovo do kraja ožujka zaprima zahtjeve za novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina

Foto: Riportal - M. L.

Do kraja ožujka, Općina  Viškovo zaprima zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina. Ova vrsta pomoći uvedena je na inicijativu općinske načelnice Sanje Udović prošle godine.

„Osnovni cilj ovog programa kojeg smo uveli prošle godine jest doprinijeti dostojanstvenom životu naših starijih sumještana. S druge strane, ovom pomoći  doprinosimo razvoju lokalne zajednice i rastu standarda kvalitete života što je jedan od osnovnih strateških ciljeva Općine Viškovo. Moja vizija demokratski razvijene i socijalne Hrvatske, pa tako i Viškova, temelji se, među ostalim, na društvu jednakosti i jednakih mogućnosti, pravednosti i ravnopravnosti, na brizi za starije i nemoćne. Naše društvo generalno puno toga duguje svojim najstarijim članovima.

Oni su cijeli svoj radni vijek izdvajali nemala sredstva kako bi treću dob proživjeli dostojanstveno i spokojno. Međutim, današnja je realnost nerijetko drugačija pa su oni u godinama kada bi trebali ubirati plodove svog rada suočeni s niskim mirovinama i primanjima te općenito lošom financijskom situacijom. Odluka o jednokratnoj godišnjoj novčanoj pomoći osobama starijim od 65 godina donesena je kako bismo im tu situaciju poboljšali i ublažili posljedice koje oni ni krivi ni dužni snose posljednjih 20-ak godina, a očituju se u mirovinama koje ponekad nisu dovoljne ni za podmirenje osnovnih životnih potreba“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Prošle je godine Općina odobrila 535 zahtjeva pa je pomoć u iznosu od 400 kuna dobilo  149-ero osoba, 252-oje stanovnika Općine Viškovo 600 kuna, dok su 1.000 kuna dobile 134 osobe. Ove je godine do danas zaprimljeno 470 zahtjeva pa iz općine pozivaju osobe starije od 65 godina da do kraja mjeseca iskoriste ovo pravo te da prethodno provjere da li ispunjavaju kriterije. Pravo na pomoć mogu ostvariti korisnici bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000,00 kuna mjesečno. Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 1.500,00 kuna ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna. 600 kuna dobit će oni s prihodima između 1.500,01 kuna i 2.500,00 kuna, a 400 kuna oni s prihodima između 2.500,01 kuna i 3.000,00 kuna. Obrazac je dostupan na mrežnim stranicama Općine Viškovo na sljedećoj poveznici http://eumis.opcina-viskovo.hr/ViewForm.aspx?formID=204&requestID=1839

Zahtjevi se zaprimaju do 31. ožujka 2021. godine. Ako se korisnici ne služe računalom, neka im pomogne netko od mlađih ukućana ili rodbine, prijatelja i poznanika. Za eventualna pitanja mogu se obratiti i na tel. 051/503-786 ili 051/503-777. Zbog činjenice da starije osobe spadaju u rizičnu skupinu te u želji da se ne ugrozi njihovo zdravlje i zadrži povoljna epidemiološka slika Viškova, iz Općine mole korisnike da u što većoj mjeri koriste uslugu podnošenja zahtjeva putem e-maila. Zahtjevi se mogu poslati i putem pošte, ali i ubaciti u sandučić pokraj ulaza u pisarnicu. Ako je zaista nužno doći osobno u pisarnicu to je moguće ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8:30 do 10:30, te utorkom od 15 do 17 sati. U tom slučaju, potrebno je poštivati epidemiološke mjere poput dezinficiranja ruku i obuće po ulasku u pisarnicu te koristiti zaštitne maske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari