(RIJEČANI NA EU-IZBORIMA) Igor Vlajnić: Sigurnost, antikorupcija, transparentnost i razvoj u fokusu su mog izbornog programa

U nedjelju 26. svibnja održat će se izbori za Europski parlament, a svi punoljetni birači mogu glasati za određenu listu ali i svoj preferencijalni glas dati nekom od kandidata na tim listama

Za ove izbore predane su 33 liste, a zanimljivo je da na te 33 liste na njih čak 22 nema niti jednog kandidata s prebivalištem u Rijeci?!

Kandidatkinja i kandidata iz Rijeke na izbornim listama za izbore za EU parlament je 11, a mi smo svakome od njih poslali pet istih pitanja s molbom da odgovore na njih.

1. Što vas je motiviralo za kandidaturu na ovim izborima?
2. Što su osnovne odrednice vašega izbornog programa?
3. Što je po vama razlog slabe izlaznosti na europske izbore?
4. Na koje načine hrvatski predstavnici u EU parlamentu mogu ostvariti odluke dobre za Rijeku i Hrvatsku?
5. Koji su trenutno najveći problemi Europe odnosno Europske Unije i kako se Hrvatska treba postaviti prema njima?

Evo što nam je odgovorio Igor Vlajnić, kandidat stranke START.

1. Što vas je motiviralo za kandidaturu na ovim izborima?

Smatram da je došlo vrijeme za novu generaciju političara koji nemaju korupcijske afere iza sebe već su se dokazali u svom poslu izvan politike, imaju široko obrazovanje i uočavaju potrebe za promjenama u našem društvo.

Jednako tako mislim da promjene koje svi zazivaju nije moguće provesti bez aktivnog sudjelovanja u političkom životu. Konačno, smatram da kandidati u politici ne trebaju tražiti svoju materijalnu egzistenciju, jer se u protivnom ne mogu boriti za interese zajednice. Od isticanja kandidature i dalje idem na posao, radim kao i uvijek, te sam i dalje običan čovjek iz naroda.

2. Što su osnovne odrednice vašega izbornog programa?

Osnovne odrednice izbornog programa moguće je sažeti u tri riječi: antikorupcija, transparentnost i razvoj. Međutim, ako je potrebno konkretizirati onda je osnovna odrednica sublimirana u riječi sigurnost.

Pod sigurnošću mislim na zaštitu od posljedica klimatskih promjena (mjera: zajednička flota kanadera smještena u RH), zaštitu granica od nekontroliranih migracija (mjera: Schengen), zaštitu prava na dostupno stanovanje (mjera: gradnja dostupnih stanova za najam), siguran prijevoz (mjera: sustav brzih električnih željeznica diljem Europe, uključujući Hrvatsku) te sigurnost radnog mjesta i dostojne plaće kao preduvijet zadržavanja mladih i obrazovanih u Hrvatskoj.

3. Što je po vama razlog slabe izlaznosti na europske izbore?

Mislim da je osnovni razlog slabe izlaznosti beznađe i rezignacija.

Našim građanima, a posebno mladima, dosta je političara koji su nedosljedni i netransparentni, a stranke im grcaju u koruptivnim skandalima i problemima. Proteklih desetljeća vlast su obnašale različite političke opcije, a imamo dojam da su sve to isti ljudi.

Istovremeno građanke i građani žive sve teže i nemaju pozitivnu perspektivu. Slijedom toga pitaju se zašto uopće izaći na izbore? Nažalost, nisu svjesni da velikim političkim strankama odgovara slaba izlaznost jer stranačka mašinerija potpomognuta onima koji čuvaju izmišljena radna mjesta uredno glasaju za održanje postojećeg stanja. Ako tome pridodamo i pasivnost koju naš narod često pokazuje u takvim situacijama, dobijemo ovakvo stanje. Svi moramo shvatiti da je izslazak na izbore jedina istinska mogućnost da se stvari promijene.

4. Na koje načine hrvatski predstavnici u EU parlamentu mogu ostvariti odluke dobre za Rijeku i Hrvatsku?

Svima je poznato da se velika količina zakona i propisa donosi na razini EU, i obvezujući su za države članice. Predstavnici Hrvatske u EU parlamentu imaju osnovnu zadaću detekcije onih ciljeva koji su identični s potrebama i apsorpcijskim kapacitetima Grada Rijeke i Republike Hrvatske kako bi, unutar srodne grupacije zastupnika, mogli u EU parlamentu lobirati i raditi na ostvarenju tih ciljeva. To je njihova osnovna zadaća.

Jednako tako moguće je mnogo raditi i na promicanju Republike Hrvatske, a za to su nam potrebni zastupnici koji imaju dovoljno jaku i prepoznatljivu osobnost koju su već prethodno pokazali u svojoj poslovnoj karijeri u Hrvatskoj i izvan nje.

5. Koji su trenutno najveći problemi Europe odnosno Europske Unije i kako se Hrvatska treba postaviti prema njima?

Trenutno je najveći zadatak očuvanje temeljnih vrijednosti EU: zajedništva, demokracije i solidarnosti u borbi s rastućim nacionalizmima pojedinih članica. Smatram da bez zajedništva nema napretka, pogotovo u globalnoj borbi u svim segmentima.

Potrebno je probuditi to zajedništvo, a Hrvatska to treba činiti i vlastitim primjerom, što trenutno zasigurno ne čini u dovoljnoj mjeri jer je vidljiva polarizacija društva i relativizacija društvenih vrijednosti.

Nakon zajedništva potrebno je obratiti pozornost i na ekonomski održivi razvoj temeljen na solidarnosti unutar članica, ali i među njima gdje Hrvatska treba biti primjer transparentnog i uspješnog korištenja svih financijskih i drugih mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju. Nadalje, Hrvatska treba biti primjer i zemljama koje nisu članice EU te im pomoći na putu k ostvarenju zajedničke europske budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari