PUTEM ANKETA

Riječani odabrali vizualni identitet budućeg multifunkcionalnog infopunkta

Gotovo 600 Riječanki i Riječana glasalo je za jedno od ponuđenih rješenja vizualnog identiteta Multifunkcionalnog infopunkta, čime su se direktno uključili u projekt Centra kompetencija za pametne gradove (CEKOM), trogodišnji projekt nacionalnog značaja, ujedno i najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana.

Online anketa se provodila u razdoblju od 7. travnja do 17. travnja 2021.g. S gotovo 373 glasova, odnosno 64.87%, odabrano je Rješenje 1, a sljedeći koraci su izrada samog uređaja te njegovo postavljanje na jednu od lokacija u gradu Rijeci u svrhu daljnjeg testiranja i istraživanja u sklopu projekta CEKOM. Tijekom tog razdoblja testirat će se izdržljivost uređaja kako na vanjske tako i na sve ostale potrebne uvjete i parametre.

Aktivnosti vezane uz multifunkcionalni infopunkt odvijaju se u sklopu CEKOM-ova projekta Living i aktivnosti pod nazivom “Istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i grada” koje provodi Hrvatski Telekom kao tehnološki partner na projektu.

Inače, sam multifunkcionalni infopunkt izgledat će kao osuvremenjena verzija tradicionalne telefonske govornice s nizom dodatnih funkcionalnosti, a ujedno će udovoljavati potrebama pametnih gradova i omogućavati pristup osobama s invaliditetom. Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje.  Osim njegove primarne funkcije kao telefonske govornice, uređaj će ujedno nuditi i WiFi hotspot, bežično punjenje mobitela, prikaz rezultata projekta CEKOM te raznih korisnih informacija o Gradu Rijeci poput prikaza karti javnog gradskog prijevoza, voznog reda i putnih informacija, pregleda kulturnih događaja u gradu, preporuka javnih lokacija (najbližih restorana, kina, kazališta, bolnica, knjižnica, muzeja i sl.) te vremenske prognoze.

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU. Razdoblje provedbe projekta je od 01. ožujka 2020. godine do 01. ožujka 2023. godine, a više o projektu možete saznati na web stranici  Centra kompetencija za pametne gradove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari