ZVONKI ALARM ZBOG VREMENSKIH NEPRILIKA

Riječani ogorčeni (pre)glasnim znakom za uzbunjivanje na mobitelima zbog – snijega! ‘Probudilo mi je dijete’, ‘Zvonio je cijeli trgovački centar’

Mnogi Riječani – ali i šire – doživjeli su u 14 sati šok kada su njihovi mobiteli počeli odjekivati glasnom zvonjavom odnosno znakom za uzbunjivanje

Upozorenje na predstojeće vremenske neprilike, odnosno snijeg koji bi mogao ugroziti promet na županijskim prometnicama, oglasilo se u isti tren na desecima tisuća pametnih telefona građana pa smo i u redakciji dobili mnogobrojne upite – što se to događa.

Posebno je smiješno bilo, prepričava nam čitatelj, u jednom trovačkom centru kada su svim kupcima mobiteli počeli u isti tren odzvanjati glasnim alarmom. “Trgovački centar je odzvanjao nepodnošljivim zvukom znaka za uzbunjivanje, a neke kupce je čak uhvatila i panika!”, prepričava nam neobičnu situaciju čitatelj.

Brojni negativni komentari

Na Riportalovu vijest o oglašenom meteoalarmu za širu riječku regiju na Facebook profilu Riportala u komentarima su se javili mnogi ogorčeni građani koji su nezadovoljni zbog ovakvog načina uzbunjivanja javnosti, a sve to zbog nevremena i nadolazećeg snijega.

Najoštrija i najnezadovoljnija čitateljica bila je kratka i jasna: ‘Probudilo mi je dijete. Čemu to?’.

‘Srce mi skoro stalo’, ‘Simpatično uleti ovakva poruka dok si, recimo, za volanom. Pravo za u zid se zalijepiti’, ‘A sad zamislite kako je to izgledalo u punom busu’, ‘Znaci, vi i vas alarm, kao da ce ne znam sta biti. Mislite li na starije ljude koji imaju slabo srce? Zvonilo je kao da bombu bacaju upravo….’. ‘Od kud im pravo da šalju ljudima takvu vrstu uznemirujucih poruka’, ‘Ja sam dobila obavijest na tecnom njemackom’, ‘Bože mili kao da je sudnji dan je zvonilo ?‘, ‘Kad treba poć va sklonište zna se ča’, ‘I još ovaj alarm upozorenja na mobitelima kao da se sprema nuklearni napad! O’šli smo u k….. kao vrsta. ?‘… samo su neki od komentara čitatelja Riportala.

Podsjetimo, obavijest je na mobitele stigla zahvaljući sustavu SRUUK 112. Riječ je o sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama.

Obavijest putem SRUUK-a

“SRUUK” je jedinstveni alat kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta, stoji na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

“Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš, kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu.

SRUUK je sustav koji će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama, za prevenciju te pravodobne i odgovarajuće reakcije u slučajevima nastanka katastrofe ili velike nesreće uzrokovane prirodnim, tehničko-tehnološkim ili ljudskim faktorom.”, stoji na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Projekt SRUUK sufinancira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu specifičnog cilja Jačanje sustava upravljanja katastrofama. Vrijednost projekta je 8.361.000 Eura, od čega Europska unija sufinancira projekt sa 7.107.000 Eura bespovratnih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari