PANEL OKUPIO STRUČNJAKE

Održana panel rasprava “Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – iskustva nakon godinu dana”

U organizaciji Gospodarskog savjeta Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Hrvatskog društva ekonomista u hotelu Hilton Rijeka Costabella održana je panel rasprava pod nazivom “Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – iskustva nakon godinu dana”.

Panel je okupio stručnjake iz Hrvatske narodne banke, Hrvatske udruge poslodavaca, Zagrebačke burze, ali i predstavnike uglednih tvrtki poput Jadran galenskog laboratorija d.d., Privredne banke Zagreb, Altpro d.o.o. i eLog d.o.o. koji su predstavili prednosti i izazove ulaska Republike Hrvatske u Eurozonu i Schengen s osvrtom na hrvatski suverenitet i monetarnu politiku u Eurozoni te značaj Schengena za konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

U okviru uvodnih govora panelu su se u ime Ekonomskog fakulteta u Rijeci obratili izv prof. dr. sc. Vesna Buterin, prodekanica za suradnju s gospodarstvom i poslovanje te dekan prof. dr. sc. Saša Drezgić, dok se u ime Hrvatskog društva ekonomista obratio predsjednik Društva prof. dr. sc. Darko Tipurić. Uvodna obraćanja zaključio je zamjenik župana Vojko Braut rekavši:

„Što se tiče ulaska u Schengen zonu to je nešto što se trebalo dogoditi puno ranije da se to tako i dogodilo vjerojatno bi hrvatska ekonomija izgledala nešto drugačije nego što ona izgleda danas. Što se tiče samog ulaska u Eurozonu čini mi se da će biti izazovno razdvojiti utjecaje samog ulaska u Eurozonu za hrvatsko gospodarstvo i utjecaj geopolitičkih zbivanja koja su koincidirala s time Vi ćete iz vaše perspektive sigurno reći kako je ulazak u Eurozonu utjecao na vaše poslovanje i općenito na gospodarstvo, ali mislim da ne smijemo zanemariti kako je to utjecalo na život naših građana . U medijima se stalno govori o ogromnom povećanju cijena nekretnina u Hrvatskoj, mislim da treba staviti fokus na povećanje osnovnih potrošačkih cijena jer mi se čini da smo kao država postali skuplji od država u našem okruženju kao što su primjerice Italija i Austrija”, rekao je Braut.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari