RIJEČANI, OPREZ! Učestale su provale u kuće i stanove na području Kozale, Belvedera, Bulevarda, Centra, Podvežice…

Foto: Ilustracija

Proteklih dana policija je zaprimila dojave vlasnika kuća i stanova s područja Kozale, Belvedera, Bulevarda, Centra i Podvežice u Rijeci te Krka, Kostrene, Ičića i Čavli o kaznenim djelima počinjenim na njihovu štetu.

Spomenuti vlasnici stambenih objekata većinom su oštećeni kaznenim djelom teške krađe provaljivanjem u ove objekte, dok je u jednom slučaju počinitelj za ulazak u objekt koristio ključ koji je pronašao ispod otirača.

Prema dosad utvrđenom nepoznati počinitelji su kaznena djela počinili između 9. i 13. kolovoza, a u najviše slučajeva otuđili su novac i nakit, dok u nekim slučajevima nisu uspjeli ništa otuđiti.

Sveukupna materijalna šteta procjenjuje se na oko 66.000 kuna.

ŠTO MOŽETE UČINITI KAKO BI SE ZAŠTITILI OD PROVALE I KRAĐE

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovih kaznenih djela, posebice u vrijeme godišnjih odmora kada je dio kuća i stanova duže vrijeme prazan ili ih nitko ne obilazi, svim građanima iz Policijske uprave primorsko-goranske savjetuju:

Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,

Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,

Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)

Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu

Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni

Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni

Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,

Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,

Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima

Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti

Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete

Ukoliko zateknete počinitelja ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan

U slučaju kaznenog djela predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika

Odmah nazovite policiju na 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari