VEĆ JE ZAHLADILO

VideoRiječani spremni za štednju energije! Ljubica iz Rijeke: ‘Ne treba mi sušilica, bura je jaka…

Istražili smo kako se može uštedjeti u kućanstvu – za stupanj ako se smanji grijanje, uštedjet će se šest posto

Ovo je vrijeme kada se struja najviše troši. Između 12 i 13, a, zatim, od 19 do 20 sati. Upravo tada trebalo bi isključiti sve velike potrošače.

Prijedlozi iz Bruxellesa otprilike su onakvi, kakvih se Ljubica Čiković iz Rijeke i sama nastoji držati.

“Ne treba mi sušilica, jer bura naša je dosta jaka pa onda to fino raspuše”, govori Ljubica. Upravo je sušilica jedan od najvećih potrošača, a potrošnja se povećava i sušenjem odjeće na radijatorima.

U satima kad je potrošnja na vrhuncu, trebalo bi isključiti većinu uređaja. Ljubica govori: “To se može da ne palim i televiziju i sušilicu, da ne peglam, ali recimo frižider, zamrzivač, te stvari ne možeš iskopčati. A ovo drugo sve mogu iskopčat i neće mi smetati, sve što mi nije potrebno. To možemo istrpjeti par sati svakodnevno bez problema.”

Temperatura u prostorijama ne bi smjela prelaziti od 21 stupanj, jer sa svakim stupnjem potrošnja se povećava za šest posto.

Ljubica nastavlja: “Meni odgovara malo svježije radi samog zdravlja, jer ne podnosim visoke temperature. Ja sam u Italiji radila i tamo je određena temperatura preko dana u stambenim zgradama.”

Većina je svjesna da nas čeka teška zima. Kristina Babić iz Rijeke govori: “Svakako pokušavam i inače kod kuće uštedjeti, koristim ono razdoblje kada je struja jeftinija, baš za te neke velike potrošače sušilica, suđerica, perilica rublja. Koristim onu tajmer funkciju pa ih uključim u to doba.”

Gordan Goden iz Triblja kaže nam: “Inače se mi trudimo da trošimo što manje i mislim da je to pametni put u ovo doba u kojem živimo da se troši što manje energije.”

Europska komisija na stol je stavila prijedloge ušteda. Svaka država treba ih prilagoditi sebi. Hoće li ih se stanovnici držati je na njima, neće biti provjera što se događa iza zatvorenih prozora, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views