NA BOLOVANJU PROSJEČNO 14 DANA

Video | Riječani su ‘najbolesniji’ radnici u Hrvatskoj!? HZZO se zalaže za veću kontrolu bolovanja

Najbolesniji su radnici, barem kada se gleda po otvorenim bolovanjima, u Rijeci.

Svaka osoba zaposlena u Hrvatskoj prošle je godine na bolovanju provela prosječno 13,5 dana, a to su poslodavci i država platili tri milijarde kuna.

“Teško je sad komentirati tu statistiku, ali sigurno da bi trebali više kontrolirati ljudi iz zdravstva i napravit neku komisiju koji bi kontrolirali da li su opravdana bolovanja ili nisu.”, komentira jedan Riječanin za Kanal Ri.

Brojke su to dobivene usporedbom ukupnog broja dana privremene nesposobnosti za rad i brojem aktivnih osiguranika. Po njima, najbolesniji su radnici, kada se gleda po otvorenim bolovanjima, bili Riječani, gdje je svaki zaposlenik na bolovanju bio 14 dana.

“Ja radim već 42 godine, imam 30 dana bolovanja. Ja o tome ne znam niš. Vjerujte 30 dana da imam ukupno bolovanja. Ja se ne uklapam u ovu statistiku”, otkriva drugi Riječanin.

Najviše bolovanja u Hrvatskoj tijekom prošle godine koristili su djelatnici iz sektora zdravstvene skrbi i socijale, zatim djelatnici iz trgovine, te prerađivačke industrije. Polovica bolovanja bila je na teret poslodavca, a polovica na teret države.

“Svakako da bi trebalo to prekontlorirati s obzirom na povećani broj bolovanja, da li je to stavrno tako ili je uzrokovano ovom covid krizom.”, dodaje Riječanin

Upravo se HZZO zalaže za veću kontrolu bolovanja.

“To ovisi o tome što liječnik da. Kome. Ako liječnik odluči da je bolovanje opravdano je opravdano. Kako se to može spriječiti ako nije opravdano, to je jako teško.”, mišljenja je jedna Riječanka.

Iz nadležnog ministarstva danas su najavili borbu protiv lažnih bolovanja. To bi se učinilo većim ovlastima kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će odmah zaključivati neopravdana bolovanja. Ta mjera trebala bi biti jedna od stavki zakonskih izmjena u sklopu reformskih mjera u zdravstvu, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari