RIJEČANIMA PLIN NE POSKUPLJUJE Na Kostabelu stiže 2 km LED rasvjete, Energo se pohvalio „pametnom“ javnom rasvjetom

Foto: Ilustracija

Na susretu s novinarima bilo je riječi i o ugradnji energetski učinkovite javne rasvjete i modernizaciji sustava toplinarstva

Cijena plina za nešto više od 21 tisuću kućanstava u distributivnoj mreži Energa neće se mijenjati. Potvrdili su to gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor TD Energo Sanjin Kirigin na današnjoj konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

Na susretu s novinarima bilo je riječi i o ugradnji energetski učinkovite javne rasvjete i modernizaciji sustava toplinarstva.

„Energo“ stabilan i bez povećanja cijene

“Premda je temeljem odluke Vlade RH HERA kao regulatorno tijelo donijela odluku koja omogućava povećanje cijene prirodnog plina za približno 1%, odlučili smo ne koristiti tu mogućnost, stoga cijena plina za korisnike u Rijeci i okolici neće porasti” – rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel podsjećajući da je od 2014. do 2017. godine cijena prirodnog plina za kućanstva u distributivnoj mreži Energa ukupno smanjena za 23,75%.

Posljednje smanjenje cijene plina bilo je u siječnju ove godine, budući da je Metodologijom za distribuciju utvrđena korekcija koja je u konačnici rezultirala padom cijene plina za krajnjeg kupca za nešto više od 2%. “Važno je naglasiti, kazao je gradonačelnik, da zadržavanje cijene plina osigurava stabilno poslovanje i nastavak planiranih investicija Energa”, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Razvoj plinske mreže

U ovoj godini Energo nastavlja s radovima na daljnjoj izgradnji plinovoda u Rijeci, na području Srdoča i Martinkovca, te u Kastvu i na Viškovu čime se nastavlja razvoj plinske mreže u koju je u posljednjih desetak godina uloženo čak 276 milijuna kuna što je rezultiralo da Rijeka danas ima jednu od najmodernijih i najsigurnijih plinskih mreža u Hrvatskoj.

Većina korisnika prirodnog plina u Energovoj distributivnoj mreži u Rijeci i okolici (općina Kostrena, Viškovo, Klana, Industrijska zona Kukuljanovo, Čavle, Kraljevica i Šmrika) su korisnici koji pripadaju Tarifnom modelu 2 i koji prirodni plin koriste za kuhanje, zagrijavanje potrošne tople vode i grijanje. Prosječna godišnja potrošnja prirodnog plina kod tih korisnika kreće se na razini od 7.800 kWh (što je ekvivalent 850 m³). Cijena plina za tu vrstu korisnika trenutno iznosi 0,3461 kn/kWh s PDV-om odnosno 3,21 kn/m³ s PDV-om, što čini prosječni godišnji trošak od 2.700,00 kn.

Kirigin: Javna rasvjeta – perjanica poslovanja Energa

U nastavku konferencije za novinare, govoreći o javnoj rasvjeti, direktor Kirigin je istaknuo kako javna rasvjeta, iako se ne spominje često, čini perjanicu u poslovanju Energa, i tehnološki i metodom upravljanja.

“Energo godinama provodi projekte ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete s ciljem smanjenja potrošnje električne energije sustava, smanjenja emisija stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari u atmosferu, smanjenja svjetlosnog onečišćenja te povećanja rasvijetljenosti prometnica. Od 2008. godine do danas kroz desetak značajnijih projekata energetski učinkovite javne rasvjete zamijenjeno je, rekonstruirano ili izgrađeno više od 1.750 energetski učinkovitih svjetiljki po cijelom gradu, u što je uloženo gotovo 8 milijuna kuna – rekao je Kirigin, dodajući da su ugradnjom energetski učinkovite javne rasvjete ostvarene značajne uštede za gradski proračun.

Posljednji završeni projekt je instalacija inteligentne umrežene LED rasvjete najnovije generacije, vrhunske energetske učinkovitosti i trajnosti, sa suvremenim komunikacijskim modulom koji omogućuje nadzor i upravljanje putem GPRS komunikacije, koja je postavljena u Ulici Antuna Mihanovića.

Svjetiljke s GPS navigacijom

Svjetiljke raspolažu vlastitom GPS navigacijom koja omogućuje analitiku prikupljenih podataka o funkcioniranju i komuniciranju svjetiljki, energetskoj potrošnji i tehničkom stanju svjetiljki, a sustav je koncipiran po najsuvremenijim trendovima IoT (Internet of Things) koncepta.

Pomoću sučelja, Energo može regulirati rasvijetljenost i daljinski provjeravati „status“ svjetiljki, odnosno njihovu ispravnost, u kojem režimu rade, koja im je trenutna snaga, potrošnja i sl.

U tijeku je i izvođenje rekonstrukcije javne rasvjete šetnice na obalnom putu na Kostabeli gdje se planira postavljanje LED rasvjete u dužini od oko 2.000 metara. Vrijednost investicije je 1.300.000 kuna, a projekt je prijavljen za sufinanciranje temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva za 2017. godinu.

Modernizacija sustava toplinarstva

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji bilo je riječi i o modernizaciji sustava toplinarstva za što je predviđeno korištenje sredstava Urbane aglomeracije Rijeka .

“Kroz novi mehanizam EU, sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020., za Urbanu aglomeraciju Rijeka predviđeno je gotovo 50 milijuna eura, a dio tih sredstava, 12 milijuna eura namjenjen je za povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva u Rijeci. Kad se tome pridoda učešće Grada, riječ je o iznosu od 15 milijuna eura za investicije u obnovu sustava i podizanje razine usluge, a što će utjecati na racionalnije poslovanje i značajno smanjenje cijena ” – kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Direktor Energa S. Kirigin kazao je kako se, gdje god to bude moguće s obzirom na tehničke karakteristike sustava, planira uvođenje obnovljivih izvora energije. Tako se za korisnike na Sušaku planira središnje mjesto za proizvodnju toplinske energije u kojem bi se koristili ostatci primarne obrade drva, tzv. sječke. Ovu proizvodnju Energo je spreman pokrenuti u roku godinu dana od dana osiguravanja sredstava za Urbanu aglomeraciju Rijeka, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari