ŽIVOT, INSPIRACIJA I SREĆA

Riječanin Jan Bolić objavio četvrtu knjigu koju bi svatko trebao pročitati!

Foto: Jan Bolić

Nemoj biti obični prolaznik u životu,/ budi zabavljač ulice/koji okupi ljude oko sebe – to je jedan od stihova iz knjige Jana Bolića “Život koji želiš živjeti”.

Jan Bolić knjigu započinje biografski, predstavljajući se čitatelju – rođen je kao zdravo dijete, a majka je primijetila da se razvija drukčije nego njegovi vršnjaci kad nije prohodao. Iako je njegova bolest, spinalna mišićna atrofija tip 2, napredovala i onemogućavala mu kretanje, pohađao je redovnu školu. Odlučujuće za njegovo sazrijevanje bila je teška zdravstvena kriza u kojoj mu je život spasila medicinska sestra koja ga je oživljavala i proveo je dva mjeseca u bolnici na respiratoru. Od tada, Jan Bolić svoj život doživljava sa zahvalnošću i veseljem, svjestan da se u trenu sve može promijeniti.

Svoje spoznaje o zdravlju i zahvalnosti, o životnim izborima, o odnosu prema ljudima, osjećajima, mentalnoj snazi i odgovornosti mladi pisac iz Rijeke, koji piše jednim prstom po ekranu laptopa, objavljivao je na blogovima i svoje je zapise skupio u svoju četvrtu knjigu, “Život koji želiš živjeti”.

Knjiga ima četiri tematska poglavlja – Prihvati, Vjeruj, Rasti i Budi zahvalan. Zašto treba prihvatiti odgovornost za svoje odluke, biti zahvalan životu, provoditi vrijeme s najdražima i kako upravljati svojim životom kako bi doista postao “život koji želimo živjeti” – tumači Jan Bolić na temelju vlastitog iskustva i spoznaja do kojih je došao promatrajući svijet oko sebe. Mudre misli, prisjećanja i pouke Jana Bolića do srži su iskrene, autentične i dobronamjerne, a mnogima mogu pomoći osvijestiti ljubav prema najbližima te vlastito samopouzdanje, kreativnost i snage kojima mogu mijenjati svijet.

Jan Bolić (Rijeka 1995.) riječki je pisac koji boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati s dva prsta koja još uvijek može micati i s njima stvarati književna djela. Dosad je objavio tri knjige – zbirku poezije Trenutci (2016. i 2019.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.) i kriminalistički roman „Težina stvarnosti“ (2018. i 2019.).

Aktivan je na društvenim mrežama gdje redovito objavljuje svoje pjesme, priče i citate te se rado druži sa svojim čitateljima, prijateljima i pratiteljima. Član je udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i član je udruge roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrić“. Jan se posvetio pisanju, a njegov je san uveseljavati i zabaviti ljude kroz knjige koje piše. Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja.

Piše za Večernjakovu blogosferu, gdje objavljuje motivirajuće tekstove o životu i sreći, a na društvenim mrežama inspirira brojne čitatelje svojim afirmativnim citatima.

Jan voli izlaziti, družiti se, uživa u šetnjama, uživa u svemu. Čita knjige, posjećuje književne događaje, voli slušati glazbu i posjećuje koncerte. Voli putovati, uglavnom, voli se zabavljati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari