(RIJEČANIN TV) Baristi Marko i Dušan iz Rijeke u borbi za Australiju! Evo čime su očarali ocjenjivački sud

Idi na originalni članak

Rijeka je odabrala svoje polufinaliste regionalnog natjecanja Julius Meinl Barista Championship

Oglas

Caffe bar Corto Maltese mnogim je Riječanima i sve brojnijim turistima omiljeno mjesto za ispijanje kave, a treće po redu regionalno natjecanje Julius Meinl Barista Championship bilo je prilika da se u njegovom ugodnom ambijentu pokaže kako se priprema najbolja kava.

Osam odabranih barista imalo je, baš kao i njihovi prethodnici u Osijeku i Zagrebu, na raspolaganju četiri sata da predstave strogom, ali pravednom žiriju, svoja znanja i vještine u tri discipline: pripremi espressa, cappuccina ili latte arta te spravljanju vlastitog napitka s potpisom.

Pred osjetilnim sucima Jacopom Indelicatom i Tihomirom Ivanovićem, tehničkim sucem Tomažom Miličem i glavnim sucem Nikicom Žigantom bio je zahtjevan zadatak. Naime, osim tehničkih vještina spravljanja napitaka ocjenjivao se okus kave, izgled, ali i opći dojam, koji je ponekad presudan za odabir pobjednika.

Tijekom natjecanja suci su budno pratili svaki pokret natjecatelja, no i njihovo snalaženje u predviđenim i nepredviđenim situacijama. Svi su se sudionici kvalitetno prezentirali u različitim tehnikama pripreme napitaka od kave pa se i ovom prilikom potvrdila teza da Hrvatska ima sve kvalitetniju barističku scenu.

Prvi odabrani riječki polufinalist je Marko Podbrežnički koji je izjavio da mu je atmosfera na natjecanju bila odlična i da se veseli finalu u Zagrebu.

Uz njega će na finalnom natjecanju u Zagrebu sudjelovati Dušan Kerić iza kojeg je dugogodišnji baristički staž i nada se da će izbrušenu vještinu na finalu prikazati na najbolji način i možda osvojiti put u daleku Australiju.

“Jako nam je drago što je zaista veliki odaziv na naša baristička natjecanja, a ugodno smo iznenađeni profesionalnim pristupom i vještinama te kreativnošću svih natjecatelja. Julius Meinl međunarodno je uspješna tvrtka, već više od 150 godina ambasador kulture bečke kavane. Prisutni smo u više od 70 zemalja diljem svijeta te iznimno ponosni na vlastitu tradiciju. Iznimno nam je važna kvalitetna edukacija barista, jer osim kvalitete kave za potpuni užitak jako je važna i vještina njezinog pripremanja, dodao je g. Marko Crnogorac, direktor i član Uprave Julius Meinl Bonfanti d.o.o.

Odabranim polufinalistima iz Osijeka, Zagreba i Rijeke krajem kolovoza pridružit će se još dva polufinalista, pobjednici Julius Meinl Barista Championshipa u Splitu. Koncem rujna njih osam očekuje ugodno druženje, ali i napeto finalno natjecanje u Zagrebu, gdje će se boriti za pobjedu i vrijednu nagradu – odlazak u posjet Svjetskom natjecanju barista u australskom Melbourneu 2020. godine.

Exit mobile version