(RIJEČANIN TV) Baristi Marko i Dušan iz Rijeke u borbi za Australiju! Evo čime su očarali ocjenjivački sud

Rijeka je odabrala svoje polufinaliste regionalnog natjecanja Julius Meinl Barista Championship

Caffe bar Corto Maltese mnogim je Riječanima i sve brojnijim turistima omiljeno mjesto za ispijanje kave, a treće po redu regionalno natjecanje Julius Meinl Barista Championship bilo je prilika da se u njegovom ugodnom ambijentu pokaže kako se priprema najbolja kava.

Osam odabranih barista imalo je, baš kao i njihovi prethodnici u Osijeku i Zagrebu, na raspolaganju četiri sata da predstave strogom, ali pravednom žiriju, svoja znanja i vještine u tri discipline: pripremi espressa, cappuccina ili latte arta te spravljanju vlastitog napitka s potpisom.

Pred osjetilnim sucima Jacopom Indelicatom i Tihomirom Ivanovićem, tehničkim sucem Tomažom Miličem i glavnim sucem Nikicom Žigantom bio je zahtjevan zadatak. Naime, osim tehničkih vještina spravljanja napitaka ocjenjivao se okus kave, izgled, ali i opći dojam, koji je ponekad presudan za odabir pobjednika.

Tijekom natjecanja suci su budno pratili svaki pokret natjecatelja, no i njihovo snalaženje u predviđenim i nepredviđenim situacijama. Svi su se sudionici kvalitetno prezentirali u različitim tehnikama pripreme napitaka od kave pa se i ovom prilikom potvrdila teza da Hrvatska ima sve kvalitetniju barističku scenu.

Prvi odabrani riječki polufinalist je Marko Podbrežnički koji je izjavio da mu je atmosfera na natjecanju bila odlična i da se veseli finalu u Zagrebu.

Uz njega će na finalnom natjecanju u Zagrebu sudjelovati Dušan Kerić iza kojeg je dugogodišnji baristički staž i nada se da će izbrušenu vještinu na finalu prikazati na najbolji način i možda osvojiti put u daleku Australiju.

“Jako nam je drago što je zaista veliki odaziv na naša baristička natjecanja, a ugodno smo iznenađeni profesionalnim pristupom i vještinama te kreativnošću svih natjecatelja. Julius Meinl međunarodno je uspješna tvrtka, već više od 150 godina ambasador kulture bečke kavane. Prisutni smo u više od 70 zemalja diljem svijeta te iznimno ponosni na vlastitu tradiciju. Iznimno nam je važna kvalitetna edukacija barista, jer osim kvalitete kave za potpuni užitak jako je važna i vještina njezinog pripremanja, dodao je g. Marko Crnogorac, direktor i član Uprave Julius Meinl Bonfanti d.o.o.

Odabranim polufinalistima iz Osijeka, Zagreba i Rijeke krajem kolovoza pridružit će se još dva polufinalista, pobjednici Julius Meinl Barista Championshipa u Splitu. Koncem rujna njih osam očekuje ugodno druženje, ali i napeto finalno natjecanje u Zagrebu, gdje će se boriti za pobjedu i vrijednu nagradu – odlazak u posjet Svjetskom natjecanju barista u australskom Melbourneu 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari